Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

När får Södra Sidan en efterföljare?

Publicerad: 26 Maj 2010, 07:52

Intresset för medborgarjournalistik är minst sagt ljumt i Sverige. Är det så illa att det krävs fler upplopp och bilbränder för att väcka svenska journalisters engagemang?


Året är 2003: I boken Riv stängslen beskriver Petter Beckman sitt pionjärarbete med att utveckla en svensk public journalism på Dagens Nyheter. En journalistik med rötter i USA, som bygger på att medborgarna själva deltar med idéer och förslag på lösningar. Inget ”vi och dom”, inga offer.

Många svenska redaktioner lät sig inspireras. Läsarpanelerna växte upp som svampar ur jorden. Och vid riksdagsvalen har Väljarnas val blivit ett välbekant begrepp. Redaktionerna frågar läsarna om de viktigaste valfrågorna. En topplista sätts ihop och den lokala bevakningen styrs av de frågor som läsarna lyft fram. Ibland har den stämt överens med journalisternas, men långt ifrån alltid.

Viktiga satsningar, javisst. Men när valet är över pustar journalisterna ut och det mesta blir som vanligt igen. Vilket för det mesta innebär en nyhetsjournalistik på redaktionens egna villkor.

Kanske är medborgarjournalistik i Sverige bara möjlig på små lokala tidningar typ Södra Sidan, med eldsjälar som brinner för sin idé om demokratiskt deltagande?

Inte alls, anser Lasse Sandström, journalist med lång erfarenhet av mångfaldsfrågor bland annat som redaktör för Sydsvenskans nedlagda bilaga Rosengård. Men det krävs mod och vilja.

Att förändra journalistiken så att den inkluderar alla medborgare, som till exempel brittiska Leicester Mercury gjort, har ökat upplagan och underlättat integrationen i en stad där en majoritet av befolkningen kommer från Asien eller Afrika.

Lasse Sandström tror att vi kommer att få tidningar som Leicester Mercury i Sverige också, efter tillräckligt många bilbränder, polisattacker, upplopp och andra sociala eruptioner i våra förorter.

Frågan är bara hur länge vi kommer att få vänta.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.