Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Namnstrid att vänta om Skånska Aftonbladet

Publicerad: 14 Maj 2008, 07:46

Tidningskriget mellan Schibsted och Bonniers kan nu också få ett inslag av juridisk tvist om ett tidningsnamn - Skånska Aftonbladet.


Aftonbladet registrerade nyligen, som Medievärlden tidigare skrivit, Skånska Aftonbladet hos PRV och har därmed utgivningsbeviset för en tidning som ska komma ut 365 dagar om året.

Utgivningen ska enligt planerna ske i Malmö och i samarbete med Skånska Dagbladet.

M e n – Bonnier har också ett bolag med namnet Skånska Aftonbladet. Namnet har funnits hos Bonnier under lång tid och bolaget varit vilande. När Bonnierägda Sydsvenskan vid årsskiftet köpte Skånemedia av Bonniers lades ”det vilande” Skånska Aftonbladet in som ett bolag i Skånemediakoncernen där det aktiverades.

Men hur kan en ny tidning registrera sig under ett namn som redan finns, ett namn som ägs av någon annan?

– Jo, det är ganska enkelt, säger Jan Ekengren, avdelningschef för Tidskrifter på PRV, vi tittar enbart på de uppgifter vi har i vårt register över tidningar när en ny ansökan kommer in. Om namnet inte redan finns registrerat med utgivningsbevis är det fritt fram. Man får skilja på ett bolag och ett utgivningsbevis för en tidning

I det här fallet fanns det alltså ingen tidning registrerad med namnet Skånska Aftonbladet. Därför kunde Aftonbladet inregistrerar en tidningstitel, där själva namnet redan ägs av Bonniers. Fast då inte registrerat som tidning . .

– Det är så vår tidningsregister är upplagt. Sedan är det ju en annan sak hur det juridiskt kan drivas om vem som har rätt till själva varumärket, säger Jan Ekengren. Men det får väl bli en civilrättslig process i så fall.

– Mycket märkligt det här, säger Johan Ståhl, Sydsvenskans vd. Vi har planer för vårt bolag Skånska Aftonbladet och vi tror naturligtvis att vi har rätt till varumärket. Men vi vet inte vad Aftonbladet och Skånskan har för planer med ”sitt” bolag.

– Det här är något våra jurister måste titta på. Vi kommer inte att ge upp vårt namn i vart fall, säger Ståhl.som inte närmare vill kommentera den uppkomna situationen

Alltså:
Aftonbladet har rätt att ge ut en tidning som heter Skånska Aftonbladet.
Bonniers har rätt till bolagsnamnet Skånska Aftonbladet
Hur den frontalkollissionen mellan de två konkurrenterna ska lösas återstår att se.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.