Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NA:s chefredaktör JO-anmäler polisen

Publicerad: 2 oktober 2017, 09:31

Anders Nilsson vill att JO granskar polisens agerande när de – under pågående nyhetshändelse och utan domstolsbeslut – krävde en av tidningens reportrar på sitt journalistiska material.


Ämnen i artikeln:

PolisenNerikes Allehanda

I början av september filmade en reporter på Nerikes Allehanda (NA) när polisen grep en svärdsman i Örebro. I samband med händelsen ställdes reportern inför ett ultimatum av poliserna på plats. Antingen skulle han ge dem en kopia av filmen eller också skulle de beslagta hans mobil.

Efter händelsen anmälde polisen sig själv till avdelningen för särskilda utredningar. Men knappt tre veckor senare lades utredningen ned. Efter beskedet krävde NA:s chefredaktör och ansvarige utgivare Anders Nilsson att åklagarens beslut om nedläggningen av förundersökningen skulle överprövas. Men svaret från polisen blev att de inte överprövar.

Anders Nilsson har i en tidigare intervju med Medievärlden sagt att han ser mycket allvarligt på polisens agerande. Han menar att det är uppenbart att polisen begått tjänstefel vid tre tillfällen. Därför väljer han nu att gå vidare genom att göra en anmälan till justitieombudsmannen (JO).

”Jag hoppas att de gör en rejäl granskning och kommer fram till att det polisen gjorde inte var rätt”, säger Anders Nilsson till den egna tidningen.

Här förklarar Anders Nilsson närmare varför han ser så allvarligt på polisens agerande.

Läs också

NA:s chefredaktör: Överpröva åklagarens beslut

Åklagaren lägger ned NA-utredningen

NA-reporter avkrävdes film från polisingripande

NA:s chefredaktör om när polisen ville ta reporterns mobil: ”Oacceptabelt”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PolisenNerikes Allehanda

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.