Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

NA- och Kaliberreportage fick första Wendela-priset

Publicerad: 7 Augusti 2008, 10:14

Angela Hanagarth, Nerikes Allehanda, och gruppen bak Kaliber-avslöjandet om de kinesiska stenarbetarna är de första att få nyinstiftade Wendela-priset för bästa socialreportage.


Wendela-priset är instiftat av Wendela Hebbe-sällskapet Wendelas Vänner för att hedra den förstas anställda kvinnliga journalisten och hennes insatser under mitten av 1800-talet. Wendela Hebbe gjorde de första sociala reportagen i Aftonbladet 1846.

Angela Hanagarth får priset, och 15000 kronor, för bästa socialreportage i tidning för sitt reportage i NA om SJs städerskor.

Juryn motiverar utnämningen: ”…för sitt städreportage ”Stressig jakt på skräp och SJ:s poäng” för att hon avtäckt en dold verklighet av arbete, svett, skratt och tårar, nämligen tågstäderskornas kamp mot smutsen och tidtabellen, iscensatt genom SJ:s poängsystem som driver på arbetstakten till det yttersta. Att det är en gömd kvinnovärld av både hårt arbete och gemenskap som här skildras är ett stort plus. Utan sentimentalitet och utan stora åthävor men med lågmäld realism och nyfikenhet har hon skrivit ett reportage där den traditionella bilden av kvinnor som offer får vika för bilden av kvinnlig kompetens och styrka i det tysta.”

Priset i bokklassen, och 35 000 kronor, går till Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong, för boken ”Sjukt billigt”, som bygger på P1-reportagen i Kaliber om de kinesiska stenarbetarna som utnyttjas hänsynslöst.

Motiveringen: ”…för sin bok ”Sjukt billigt” för att de nyfiket, tålmodigt och med ett medryckande berättargrepp
gestaltar mentaliteten bakom det kinesiska exportundret, ett talande exempel på globaliseringens dolda kostnader. Den avslöjar också hur hänsynslöst kapitalismen i dess råaste form utnyttjar konsumenternas aningslöshet. Att läsa om arbetarna inom den kinesiska smycke- och stenindustrin, som levererar billiga varor till den svenska marknaden, är en fysisk upplevelse som ger andnöd. Extrapris i väst är lika med livegenskap, stendamm i lungor, kronisk syrebrist och död i öst. ”

Priserna kommer att delas ut den 7 september under Wendela-dagen, som Wendelas Vänner arrangerar tillsammans med Aftonbladets kulturredaktion.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.