Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

NA anmäler kommun som gett sig på källa

Publicerad: 3 April 2014, 08:18

En personlig assistent som skrev en insändare i NA tvingades av sin arbetsgivare ge sig till känna. Nu har tidningen anmält Lindebergs kommun till JK och JO. UPPDATERAD


Efter att insändaren publicerats höll chefen upp tidningen och frågade ”vem har skrivit den här?”. Kvinnan kände sig då tvingad att avslöja att det var hon.

Jag anmäler för att få upp den här typen av frågor och få folk att förstå varför det är viktigt. Vi skyddar våra källor och det är vädligt olyckligt om andra försöker röja dem. Repressalierna mot den här unga tjejen drabbar inte bara henne utan också hennes brukare, säger NA:s chefredaktör Katrin Säfström till Medievärlden.

Hur har kommunen reagerat?

Den chef som höll i mötet sade sedan till oss i telefon att ”självklart har jag sagt så, varför skulle jag inte göra det?”

Har ni haft kontakt med högre chefer också?

Ja, på högre nivå inser man att kommunen gjort fel, och idag har en folkpartist skrivit en motion i kommunfullmäktige om behovet av att utbilda  kommunanställda.

Katrin Säfström skriver också i en kolumn på na.se att kunskapen är ”låg i kommunhusen runt om i landet. Man gör som man själv vill och skapar rädda och tysta medarbetare. Därför kommer NA att anmäla Lindesbergs kommun, till såväl Justitiekanslern (JK) som Justitieombudsmannen (JO)”.

Människor som jobbar i offentlig verksamhet har blivit mer rädda i sina kontakter, det har blivit värre de senaste åren.

Hur kan man motverka det?

Det gäller att få chefer på alla nivåer att förstå att de här reglerna finns och att alla får veta vad som gäller när de blir anställda av kommunen.

Katrin Säfström skriver på na.se om kvinnan som skrivit insändaren: ”hon ifrågasätter arbetsvillkoren som gäller på den kommunala arbetsplats där hon jobbar, en arbetsgivare som finansierar sin verksamhet med skattepengar. Hon brinner för att göra sitt bästa för den människa hon är satt att hjälpa men känner att hon faktiskt inte kan sköta sitt jobb på ett vettigt sätt. Frustrationen resulterar i en insändare i NA. Från början är den anonym, men okunniga chefer sätter press på henne och ser till att hon kliver ut ur anonymiteten.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.