Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Myndighet lanserar pressfilmer: ”Måste hänga med i utvecklingen”

Publicerad: 1 juli 2019, 06:34

Ulf Mossberg, presstalesperson för Kriminalvårdsverket, och en bild från en av filmerna. Foto: Kriminalvårdsverket/press.

Kriminalvården bjuder nu landets mediehus på rörligt material från anstalter. Explosionen av rörligt i media har gjort att myndigheten fått många förfrågningar om att filma i anläggningarna – vilket tar mycket tid. "Vi vill visa hur det ser ut hos oss utan krångel", säger Ulf Mossberg, presstalesperson för Kriminalvården.


I takt med att fler mediehus satsar på rörlig bild har Kriminalvården upplevt en ökning av förfrågningar om att få komma in och filma i myndighetens olika lokaler. Något som tar mycket tid i anspråk.

– Vi har ett generellt film-, foto- och ljudupptagningsförbud på svenska fängelser och häkten. Ofta behöver man bara en klippbild som visas i två till tre sekunder. Det kan handla om två till tre dagars jobb för fem personer på Kriminalvården innan det kan lösas med tillträde för fotograf, säger Ulf Mossberg, presstalesperson för Kriminalvården.

Därför lanserar nu myndigheten färdiga pressfilmer på sin pressida som nyhetsbolag kan använda i sin rapportering.

– Vi måste hänga med i utvecklingen när nästan varenda lokaltidning har rörligt på sin sajt. Jag har själv arbetat med tv och vet att om man inte har bilder så kan man inte göra grejen och det är tråkigt om man inte kan rapportera om oss för att man inte har bilder, säger Ulf Mossberg.

Men det handlar inte bara om att underlätta för mediebolagen och Kriminalvårdens anställda. Det handlar också om att värna de intagnas integritet, säger Ulf Mossberg.

– Just nu är det fullt på varenda avdelning. Det går inte att komma in där utan att man stöter på någon som är intagen. Där måste vi tänka på deras integritet. Vi kan inte släppa in media som kan se vilka som sitter inne, säger Ulf Mossberg.

Filmerna visar upp vanliga situationer i fängelsemiljö, och Kriminalvården har använt sig av statister för att iscensätta vissa händelser. Det har varit få kostnader kopplade till framtagandet av filmerna då man producerat dem själva.

– Det är arbetstid för den som har filmat och resor till anläggningarna som är kostnaderna. Vi kommer att spara pengar och arbetstid på minskade förfrågningar– men huvudsyftet är att vi vill visa hur det ser ut hos oss ut utan krångel, säger Ulf Mossberg.

Ulf Mossberg säger att han har förståelse för att fotografer tycker att det är tråkigt att inte få möjlighet att filma. Men han säger att den dörren inte är stängd bara för att de här filmerna släppts.

– Det här är inte gjort för de jättefina filmproduktionerna först och främst utan de är till för den breda nyhetsrapporteringen, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.