Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Musikhjälpen görs i 360

Publicerad: 9 December 2015, 09:47

På söndag har Musikhjälpen premiär. I årets upplaga kan tittarna kliva in i buren och följa livesändningen med hjälp av VR-teknik.


Ämnen i artikeln:

VRvirtual realityMusikhjälpen

Thomas Strindberg är utvecklingsansvarig för Virtual Reality (VR) på SVTi. Han berättar att detta är SVT:s första VR-projekt. SVT har under en tid tittat på hur andra medieaktörer använt sig av det nya journalistiska verktyget utan att bli allt för imponerade av innehållet:

Vi kände att vi ville ta det här ett steg till. Vi har funderat över var det finns ett vettigt innehåll för tittarna att konsumera, och kommit fram till att det finns där man själv skulle vilja vara på plats. Till exempel när det är live, eftersom det blir en större upplevelse då. Jag tror att Musikhjälpen är en jättebra satsning att testa det här på.

Genom att erbjuda 360-video kan tittarna nu kan välja själva vad de vill se:

Med en vanlig kamera filmar vi i en riktning. Vi säger till tittarna att det är här ska du titta. Men nu kan tittaren själv avgöra vad den vill se, säger Thomas Strindberg och fortsätter:

Det här är en absorberande känsla. Det tar inte många minuter innan hjärnan ställer om och upplevelsen är att man är där.

Enligt SVT är tv-bolaget först ut att livesända VR. Sändningen, som startar under helgen, pågår i 150 timmar i sträck. Något som ställer höga tekniska krav och kräver komplicerade tekniska lösningar:

En svårighet är att tekniken är så ung. Det har inte hunnit komma färdiga produkter på marknaden för att hantera det här. När man sänder VR skickas stora mängder data. Det är mycket mer komplext än att sända vanlig tv-bild.

Hur många räknar ni med kommer att titta genom VR?

Vi har inga sådana förväntningar utan är fullt medvetna om att det är en ung teknik. Vi är väldigt ödmjuka och räknar inte med att det blir jättemånga.

Men Thomas Strindberg tror att den lättillgängliga tekniken kommer att göra att fler och fler upptäcker 360-videon:

För runt 50 spänn får du en wellpapp-box som du kan titta igenom. Förutsatt att du har en smarttelefon då. Att det är enkelt och billigt gör tekniken tillgänglig för fler.

SVT utlovar mer VR-innehåll framöver. Vad kan det vara för innehåll?

Det finns innehåll som vi redan har producerat som vi kommer att sända. Samtidigt tittar vi på andra saker som vi tycker skulle vara roligt. Jag önskar att jag var på plats det är den känslan man vill skapa och det är det man kan göra med VR.

TV4 gör nyheter i 360 

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.