Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Musharrafs brott mot YF förvånar inte Article 19

Publicerad: 6 November 2007, 10:43

Det allvarliga attackerna mot yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Pakistan oroar Article 19. Den Londonbaserade organisationen påtalar också att hundratals - enligt vissa uppgifter bortåt 1 500 - journalister, domare, advokater och människorättsaktivister antingen fängslats eller satts i husarrest.


Pakistans medier har i växande grad format den allmänna opinionen genom sin kritiska rapportering av stora händelser, exempelvis belägringen av och sprängdåden vid Röda moskén, skriver Article 19:s direktör Agnès Callamard,
Det är därför inte förvånande, anser hon, att Musharraf vidtar drastiska åtgärder som att kontrollera medierna i ett flagrant övergrepp på yttrandefriheten och ett olagligt försökt att hålla sig fast vid makten.

I sitt tal i helgen meddelade presidenten och generalen Musharraf att särskilda krisregler råder i landt och att de val, som skulle ha hållits i januari, är uppskjutna.
Samtidigt tystades de flesta oberoende radio- och tv-stationer.
En ny provisorisk konstitution antogs också enligt vilken kritik av statsöverhuvudet, regeringsmedlemmar och de beväpnade styrkorna kan komma att straffas med fängelse eller dryga böter.
Premiärminister Shaukat Aziz har å sin sida lovat att valen kommer att hållas som det är sagt.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.