Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Muhammed-tecknare skulle mördas

Publicerad: 12 Februari 2008, 08:40

Dansk polis anhöll i morse fem personer, som misstänks för att ha planerat att mörda den danske tecknaren Kurt Westergaard, som är anställd på Jyllands-Posten. Kurt Westergaard är en av de tolv personer som för snart tre år sedan publicerade en teckning av profeten Muhammed i Jyllands-Posten.


Politiets Efterretningstjeneste, PET, (motsvarar svenska SÄPO), har under en längre tid övervakat de fem personerna, varav tre är danska medborgare och två utlänningar. PET har inte velat ta några onödiga risker och har därför valt att gripa in på ett tidigt stadium för att avbryta planläggningen och genomförandet av mordet.

Planerna var konkreta och gick ut på att mörda Jyllands-Postens tecknare genom ett attentat mot hans eget hem. Under de tre senaste månaderna har den 73-årige Kurt Westergaard och hans hustru haft polisskydd, och de har måst leva på olika, hemliga adresser. Kurt Westergaard var den tecknare som avbildade profeten med en bomb i turbanen.

I ett uttalande säger Kurt Westergaard detta:

– Visst hyser jag fruktan för mitt eget liv, när PET berättar att bestämda personer arbetar med konkreta planer om att slå ihjäl mig. Men jag har vänt fruktan till vrede och förbittring. Jag är vred över att en ganska allmän och vardaglig handling, som jag har utfört tusentals av, ska missbrukas till att utlösa ett sådant vanvett. Jag har passat mitt arbete, och det gör jag fortfarande. Hur länge jag ska leva under polisskydd vet jag inte, men jag tror att efterdyningarna av den vanvettiga reaktionen kan vara så länge som jag lever. Det är tråkigt, men det har nu blivit mitt livsvillkor.

Ledningen på Jyllands-Posten har varit informerad om mordplanerna på tecknaren och tidningens chefredaktör, Carsten Juste, har med djup bekymran följt ansträngningarna med att skydda Kurt Westergaard.

– Det är pinsamt att en man som på bästa sätt passar sitt arbete och uför det i full överensstämmelse med dansk lag, dansk pressetik och dansk tidningstradition ska belönas med demonisering och konkreta mordplaner, säger Carsten Juste.

Dansk Journalistforbund (DJ) uppmanar nu de tolv tecknarna att igen hålla en låg profil i den offentliga debatten.

– Det är skrämmande. Tänk att vi är så långt ute att det enligt PET föreligger konkreta mordhot mot en av våra medlemmar, säger vice ordförande i DJ, Fred Jacobsen, till danska Journalisten.

– Pressen kan inte vika undan och låta bli att skriva och teckna. Nästan tvärtemot, vill jag säga. Men när debatten nu kommer igång igen, vill jag uppmana de tolv tecknarna att hålla en låg profil och bara sköta sitt arbete. Vi ska nog ta hand om uttalandena, säger Fred Jacobsen.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.