Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

MPRT: ”All journalistik räknas”

Det stämmer inte att Mediestödsnämnden inte tagit hänsyn till Dalarnas Tidningars journalistik vid fördelningen av "vita-fläckar"-stödet. All lokaljournalistik är viktig, vi bidrar till att stärka den genom att fördela mediestöd, skriver Charlotte Ingvar-Nilsson, Generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv.

Publicerad: 2 juli 2019, 07:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Ingvar Nilsson, generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv.


Chefredaktören Helena Nyman tycker att Mediestödsnämnden inte tagit hänsyn till Dalarnas Tidningars journalistik när stöd lämnades till andra nyhetsmedier i Dalarna. All lokaljournalistik är viktig, vi bidrar till att stärka den genom att fördela mediestöd.

Stöd kan lämnas även om ett eller flera medier redan bevakar ett område. Mediestödsnämnden gör en samlad bedömning där bland annat den sökandes beskrivning av förutsättningarna för att bedriva nyhetsbevakning i området ingår. Att stöd lämnats till Dalarnas län ska inte ses som att mediestödsnämnden bortser från den journalistik som Dalarnas Tidningar bedriver. Tvärtom bidrar alla medier i länet till att stärka invånarnas tillgång till oberoende nyhetsförmedling.

I april i år fick myndigheten in 130 ansökningar om stöd för lokal journalistik. Stödet är nytt för i år och syftet är att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling i hela landet genom en mångfald av allmänna nyhetsmedier med redaktionellt innehåll av hög kvalitet.

Ansökningarna visade att det finns många områden i landet där nyhetsmedier vill göra insatser för att stärka lokalbevakningen. Det är glädjande att se. I den första ansökningsomgången identifierades 64 insatser som avsåg områden där bevakningen var sämre i förhållande till övriga. Den fördelning som mediestödsnämnden beslutade om bidrar till stärkt bevakning i 59 orter och områden i 19 av Sveriges 21 län.

Nästa ansökningsomgång för stöd till insatser för lokal journalistik öppnas våren 2020. Eftersom det är en ny stödform med i hög grad nya kriterier, kommer myndigheten att följa utvecklingen och även utvärdera stödet och processen för urval.

Charlotte Ingvar-Nilsson
Generaldirektör Myndigheten för press, radio och tv

Läs mer

Helena Nyman: Reportrarna i Dalarna räknas inte – vi är ”vita fläckar” på kartan (2019-06-28)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News