Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

MP-motion vill säkra public service från kuppförsök

Publicerad: 4 Oktober 2016, 12:26

Riksdagsledamoten Niclas Malmberg (MP) lägger en motion om att ändra mandaten för Förvaltningsstiftelsen – som äger public service-bolagen.


Mot bakgrund av det som skett i bland annat Polen och Ungern, där ländernas styre tagit ett allt hårdare grepp om medierna, vill Miljöpartiet säkra svensk public service mot liknande politisk inflytande. Riksdagsledamoten Niclas Malmberg har därför lagt en motion om att ändra mandaten för SVT:s ägare Förvaltningsstiftelsen, vars uppgift är att garantera företagets oberoende.

”Nuvarande system där hälften av ledamöterna utses efter varje ordinarie riksdagsval syftar till att en skapa en kontinuitet även efter ett regeringsskifte. Men den regering som vill kunna utöva direkt inflytande över public service kan utse ordförande och hälften av stiftelsens styrelseledamöter och därigenom få en möjlighet att utöva total kontroll över SVT, SR och UR”, säger Niclas Malmberg.

I motionen föreslås tolvåriga mandatperioder, där en tredjedel av ledamöterna utses efter varje ordinarie riksdagsval, vilket ska omöjliggöra ett sådant maktövertagande.

”Dessa utgör då en minoritet gentemot styrelsens övriga åtta ledamöter. Möjligheterna för en regering som vill utöva direkt styre över public service-bolagen begränsas då så gott som fullständigt och förutsätter i praktiken att regeringen först återväljs”, säger Niclas Malmberg.

Läs motionen här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.