Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Morgontrötta journalister?

Publicerad: 3 Juni 2003, 06:54

Fem journalister hörde under en press-lunch på UD Jan O Karlsson kalla USA:s president för "den där jävla Texasgubben". Bara en av dem gick ut och berättade om biståndsministerns ordval.


När Expressens ledarskribent Anna Dahlberg tillsammans med fyra manliga kolleger över en lunchmacka i Arvfurstens palats den 21 maj hörde Jan O Karlssons benämning av George W Bush blev hon häpen.
– Han kallade George Bush ”den där jävla Texasgubben” och i liknande termer flera gånger under mötet, berättar hon.
Anna Dahlberg förde biståndsministerns beteende på tal med några av de lunchande journalisterna.
– Men Jan O Karlsson bara är sån, menade de.
När hon cyklade tillbaka till redaktionen kom hon fram till att  hon ville skriva om ministerns sätt att uttrycka sig om USA:s president.

Inlägget blev nyhet
I en kort text under rubriken ”Grodan Jan”  stod det följande dag bland annat:
”Man kan tycka vad man vill om Bushs politik, och jag har all förståelse för att Jan O är kritisk. Men att en svensk minister uttalar sig på det här viset är ändå anmärkningsvärt.”
Redan den 22 maj var hennes inlägg en nyhet i de snabbaste medierna. Papperstidningarna fick vänta ytterligare ett dygn med att få den presenterad. Även Expressen.
En miss? Det tillbakavisar editionschefen Thomas Mattson.
– Vi gör normalt inte nyhetsartiklar av inlägg på opinionsplats och det beror på att vi vill profilera de avdelningar som producerar det här materialet.
– Men undantag förekommer. Och i det här fallet tycker jag att det hade varit rimligt med en puff för Anna Dahlbergs artikel på ettan.

”En skitsak”
Jesper Bengtsson, ledarskribent på Afton-bladet som också deltog i Jan O Karlssons presslunch, bedömde inte biståndsministerns benämning av USA:s president som en nyhet.
– Om jag gjort det, hade jag garanterat gått till nyhetsdesken, säger han.
Samtidigt som Aftonbladet på nyhets-plats den 23 maj ägnade Jan O Karlssons Bushbeskrivningar nästan två helsidor, skrev Jesper Bengtsson i en ledarkolumn om den proposition om svensk framtida biståndspolitik som var orsaken till att han och de övriga fyra journalisterna bjudits in till UD.
Ministerns ordbruk var, skrev han, ”en skitsak i sammanhanget”.
– I likhet med Anna Dahlberg tycker jag att Jan O Karlssons ordval var olämpligt, men att det är synd att Expressens ledarsida fokuserade sig på en bisak i stället för på sakfrågorna.

Tänker inte skriva om uttalandet
De tre andra journalisterna som deltog i presslunchen på UD var Anders Eld, LO-Tidningen, David Isaksson, Global Reporting och frilansen Torsten Nilsson som ska skriva om svensk biståndspolitik för Sidas tidning Omvärlden.
Ingen av dem har tagit upp eller planerar att ta upp vad Jan O Karlsson kallade Bush för under mötet på UD.
PIA ESTMER
Pia Estmer

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.