Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste nyheter

Publicerad: 15 april 2019, 04:43

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Lucas De Vivo

• Beslut om upphovsrättsdirektivet • Wolodarski kritiserar Hjörne • Metros borgenärer träffas för första gången – bolagets framtid avgörs. Det är morgonens rubriker.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiUpphovsrättsdirektivetPeter HjörneMetro

Upphovsrättsdirektivet avgörs

Under måndagen kommer EU:s ministerråd att besluta om den heta frågan om det nya upphovsrättsdirektivet. De nya lagarna har välkomnats av mediebranschen, såväl TU som Bonnier och Schibsted är för. Men många är kritiska till att reglerna kan leda till att filter införs på stora sajter, och såväl internetaktivister som Google och Facebook har protesterat och lobbat emot. Den svenska regeringen har tidigare röstat ja, men EU-nämnden tvingade Sverige att byta fot och Morgan Johansson (S), justitieminister, förväntas i dag rösta nej. Flera andra länder har vacklat och det är oklart vad utfallet blir. Läs mer om vad som skulle krävas för ett nej till direktivet här.

Peter Wolodarski till frän attack mot Peter Hjörne

I sin söndagskrönika skriver Peter Wolodarski om fredagens Stampenaffär, där norska Polaris tillsammans med VK och NWT köpt 51 procent av aktierna i koncernen med option på hela bolaget om tre år. Det är en kraftfull kritik mot hur Peter Hjörne styrt bolaget och mot att de nyligen fick 40 miljoner kronor i presstöd. ”Därmed har staten, genom beslutet om presstöd till GP, för tredje gången sett till att miljontals kronor slussas till en person som genom åren inte bara agerat djupt ansvarslöst”, skriver han.

Även Peter Hjörne har skrivit om affären. Han pekar på den som en väg framåt för Stampen och en fortsättning på koncernen historia. 

Metros framtid avgörs – borgenärerna sammanträder

Metro Media House, som är moderbolag i Metro-koncernen, kommer att träffa de bolag och privatpersoner som de har skulder till som de inte kan betala. Vid det så kallade borgenärsmötet får alla en möjlighet att yttra sig i frågan om de tycker att rekonstruktionen ska fortsätta och om de kommer vara beredda på att skriva ned sina skulder. Motsätter sig borgenärerna en nedskrivning kan en konkurs hota den en gång så mäktiga gratistidningsbolaget.

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se, Twitter, Instagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News