Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 18 april 2019, 05:00

Martin Jönsson, en reporter i krigszon och Ebba Busch Thor.Foto: Axel Andén och Wikimedia.

• Reportrar utan gränser: Färre länder säkra för journalister. • Mediechef lämnar Twitter • Medierna väldigt intresserade av Ebba Busch Thor. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Reportrar utan gränser: Färre länder säkra för journalister

Årets pressfrihetsindex är en mörk läsning. Fientlighet, hat och våld mot journalister har skapat ett klimat präglat av rädsla, skriver Reporterar utan gränser, som tar fram indexet, i en analys av situationen. Antalet länder där journalister kan arbeta säkert är färre i år än i 2018 års index.

Sverige tappar en position, och är nu tredje bästa land i världen vad gäller pressfrihet. Norge och Finland är de länder som har världens bästa pressfrihet, enligt Reportrar utan gränser. Enbart 24 procent av världens länder anses ha bra pressfrihet enligt årets sammanställning.

USA rasar och rankas nu tillsammans med länder där pressfriheten ses som problematisk. Samtidigt klättrar Nordkorea en plats, och är numera bara näst sämst i världen på fria medier. Turkmenistan tar över jumboplatsen. Hela rankningen kan läsas här. 

”Politiska ledares fientlighet tar sig allt oftare uttryck i allvarliga och återkommande våldshandlingar mot journalister. Det har skapat ett helt nytt klimat av rädsla inte bara hos journalisterna, utan även hos medier överlag. Om vi inte gör något åt detta hotas demokratin och demokratiska processer i hela världen”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige i ett pressmeddelande.

Martin Jönsson lämnar Twitter

Dagens Nyheters redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson lämnar Twitter. Det berättar han i ett sista inlägg på det sociala mediet.

”Twitter har spårat helt. Det är den sämst reglerade plattformen: här tillåts alla troll, anonyma, botar, hatkonton med vad som helst. Twitter är för min del a lost cause”, skriver han.

Har i dag fattat beslutet att lämna Twitter. Förklaringen är enkel: Twitter har spårat helt. Det är den sämst reglerade plattformen: här tillåts alla troll, anonyma, botar, hatkonton med vad som helst. Twitter är för min del a lost cause. Hejdå.— Martin Jönsson (@DagensNyheterMJ) April 17, 2019

Kommuntopp ber om ursäkt efter verbal attack på medier

Den skånska kommunen Svalövs kommunstyrelseordförande Fredrik Jönsson (C) gick till attack mot de lokala tidningarna på en presskonferens. Anledningen ska ha varit att tidningarna rapporterat om hur det borgerliga samarbetet sprack i kommunen. Han kallade medierna för ”troll” och sade att de ägnar sig åt ”Fake news”, rapporterar flera medier.

Till Skånska Dagbladet ber han nu om ursäkt.

”Det blev inte bra med de här uttrycken. Jag ber om ursäkt för det”, säger han till tidningen.

Medierna väldigt intresserade av Ebba Busch Thor

KD:s partiledare var den näst mest omrapporterade partiledaren under mars månad, visar mediemätaren som Sifo gör för Ekot. Sammanställningen gäller tv, radio, tidningar och på sociala medier. Det vara bara Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som oftare syntes i medierna, men då är han också statsminister.

Samtidigt minskar intresset för Moderatledaren Ulf Kristersson. Det gör att KD-ledaren går om honom i medieintresse, skriver Ekot.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News