Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag26.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 28 Juni 2019, 04:56

• Örjan Ramberg anmäler SVT • SJF kritiserar DIK för gig-ekonomi • Europarådet kräver utredning för journalistmord på Malta. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Örjan Ramberg anmäler SVT

Skådespelaren Örjan Ramberg anmäler SVT till granskningsnämnden. Anledningen är den mycket uppmärksammade dokumentären om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilssons liv. I dokumentären beskrivs hur en tidigare pojkvän misshandlat Josefin Nilsson. Örjan Ramberg, som dömts för en misshandel av sångerskan för omkring 20 år sedan, namngavs inte i dokumentären men anmäler nu SVT eftersom han anser sig ha blivit utpekad som ansvarig. Enligt honom innehåller dokumentären indicier om att hans misshandel indirekt skulle ha lett till den folkkära sångerskans död – något Örjan Ramberg menar är felaktigt. I en debattartikel i Aftonbladet skriver han:

”Varken under rättsprocessen eller i läkarkontakt har det påståtts eller ens antytts att hon åsamkades permanenta fysiska skador”.

Örjan Ramberg medverkade inte i dokumentären, och därmed gavs han ingen möjlighet till replik, skriver han i artikeln.

”SVT finansieras av folket genom skattemedel. I egenskap av public serviceföretag har SVT ett stort publicistiskt ansvar. I deras sändningstillstånd står det att de ska vara opartiska och sakliga. SVT kontaktade mig aldrig innan dokumentären sändes. Jag gavs aldrig någon möjlighet att bemöta det som påstås i dokumentären”.

Läs mer:
Aftonbladet: ”Hur länge ska jag straffas för mitt brott?”

SJF kritiserar DIK för gig-ekonomi

Facket DIK sprider en felaktig bild av att allt fler jobbar inom gig-ekonomin – vilket skadar fackens intressen, skirver Johan Lif från Journalistförbundet i en debattartikel i Arbetsvärlden.

”För att sakligt kunna diskutera arbetsmarknaden behöver vi bringa reda i terminologin – och sluta använda begrepp som ”gigekonomi” och ”egenanställning”. Dessa ord kan verka tilltalande i sitt lätt futuristiska skimmer, men hjälper oss inte att förstå några faktiska förhållanden”, skriver han.

Läs mer:
Arbetsvärlden: Journalistförbundet: Sluta sprid myten om den skenande gigekonomin

Europarådet kräver utredning för journalistmord på Malta

den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia mördades av en bilbomb i oktober 2017 – och ännu har ingen dömts. Under onsdagen har Europarådets parlamentariska församling (PACE) antagit en resolution där de kräver en oberoende utredning av mordet, skriver Journalisten.

Rapporten riktar skarp kritik mot Malta och ifrågasätter om landet lever upp till kraven på rättssäkerhet som finns på EU:s medlemsländer.

Läs mer:
Journalisten: Europarådet kräver utredning av mordet på Daphne Caruana Galizia
PACE: Daphne Caruana Galizia’s assassination and the rule of law in Malta and beyond: ensuring that the whole truth emerges

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.