Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 23 april 2019, 05:01

Foto: Press

Foto: Wikimedia.

• Avslag för Reutersjournalisters överklagan • "Real IRA" tar på sig journalistmord • SD: Därför bör vi sälja Telia Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaTelia

Avslag för Reutersjournalisters överklagan

De två Reutersjournalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo, som dömts till sju års fängelse efter att ha gripits medan de gjorde sitt jobb, kommer att få sitta av hela sina straff. Det efter att Myanmars högsta domstol avslagit deras överklagan. De två greps i december 2017 när de bevakade militärens massmordet mot rohingyer och dömdes till fängelsestraffet i september förra året. De anklagas för att ha tagit emot hemliga statsdokument, rapporterar AP.

Högsta domstolen ska inte ha uppgett någon motivering till sitt avslag.

”Vi hade både hoppats på det bästa. Jag är fruktansvärt ledsen över det här beslutet”, säger Kyaw Soe Oos fru Chit Su, som var närvarande när beslutet tillkännagavs.

Ett sista hopp för de två journalisterna är att bli benådade av landets president. Presidenten har möjlighet att korta straffet, se till att det blir en ny rättegång eller släppa dem helt, skriver AP.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo fick förra veckan en Pulitzer för sitt journalistiska arbete.

”Real IRA” tar på sig journalistmord

Det var utbrytargruppen ”Real IRA” som låg bakom skotten som dödade den irländska journalisten Lyra McKee, skriver de i ett uttalande de gjort till The Irish News. ”Real IRA” är en paramilitär grupp som vill fortsätta den väpnade kampen för ett enat Irland som IRA avslutade efter fredsavtalet 1998, Det var efter att polisen gjort en husrannsakan mot medlemmar i gruppen som oroligheter uppstod. Lyra McKee var på plats för att bevaka händelsen när hon träffades i huvudet av skott som var menat att skjutas mot polisen.

Gruppen ber i sitt uttalande om ursäkt för mordet.

”Under en attack mot fienden dödades Lyra McKee tragiskt när hon stod bredvid fiendens styrkor”, skriver gruppen enligt tidningen.

SD: Därför bör vi sälja Telia

I en debattartikel i Expressen skriver Sverigedemokraterna att partiet anser att Telia bör styckas så att viktiga försvarsfunktioner kan behållas i statlig regi – samtidigt som resten av bolagets säljs. Partiets representanter skriver att det är osunt att staten genom Telias köp av Bonnier Broadcasting nu äger alla marksända tv-kanaler. De kritiserar även att Socialdemokraterna motsätter sig en uppdelning och försäljning av bolaget.

Tidigare i år gav riksdagen i uppgift till regeringen att utreda hur en försäljning av Telia kan ske utan att man tappar kontroll över viktigt infrastruktur som används av försvaret.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaTelia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News