Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 24 april 2019, 05:04

Foto: Lucas De Vivo

Foto: Tor Johnsson

• Ny ödesdag för Metro – skulderna högre än man tidigare trott • SJF kräver grundlagstillägg • Ny katalog ska göra det lättare att hitta frilansare Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

SJFMetro

Ny ödesdag för Metro – skulderna högre än man tidigare trott

I dag avgörs om Metros dotterbolag, Tidnings AB Metro, får fortsätta sin rekonstruktion. Vid klockan 13.00 får tidningens borgenärer möjlighet att ställa frågor om tidningens rekonstruktionsplan. Sedan kommer tingsrätten avgöra om det finns en rimlig möjlighet för att bolaget kan klara sin rekonstruktion. Om så är fallet ska den tillåtas fortsätta.

När Metros huvudbolag, Metro Media House, hade borgenärssammanträde ansåg Skatteverket inte att rekonstruktionen skulle fortsätta, men Tingsrätten ansåg ändå att det fanns anledning för bolaget att fortsätta sin jakt på lönsamhet.

Tidigare har det rapporterats att Tidnings AB Metro haft skulder om 39 miljoner kronor. När nu bolaget tillsammans med rekonstruktören fått mer tid att sammanställa alla skulder har berget växt med över 12 miljoner kronor. I de handlingar som skickats ut till bolagets borgenärer framkommer att skulderna för dotterbolaget är totalt 52,3 miljoner kronor. Moderbolaget är i sin tur skyldigt Tidnings AB Metro 34,5 miljoner kronor.

Bland de största skulderna har Tidnings AB Metro till Bonnier genom bland annat deras tryckerier Bold, deras olika distributionstjänster och för bemanning via Marieberg Media. SL har krav på närmare 16,5 miljoner kronor för distributionen av tidningen i tunnelbanan. Därutöver finns en uppsjö av leverantörer, kommuner och frilansare som inte sett pengarna komma in på kontot som det var tänkt. Varken Bonnier eller SL har i förväg velat uppge hur de ställer sig till den plan som Metro presenterat för sin överlevnad, om de kommer att tillstyrka att en rekonstruktion får fortsätta eller om de kommer att acceptera en nedskrivning av sina skulder.

Metros moderbolag uppgav sig vilja skriva ned sina skulder med 75 procent vid ett så kallat ackord.

SJF kräver grundlagstillägg

Den nya grundlagen som syftar att ta bort det som kallas arvssynd för publicister kritiseras nu även av Journalistförbundet. Tidigare har TU riktat kritik mot lagens utformning. De pekar, i en skrivning till regeringen där de kräver tett tilläggsdirektiv, på flera problem med hur lagen är utformad.

Den nya lagen gör gällande att den ansvariga utgivaren har 14 dagar på sig att ta bort material som publicerats för över ett år sedan efter att JK påtalat att det kan handla om ett grundlagsbrott. Lagen tillkom för att den som är ansvarig utgivare inte ska straffas för beslut som deras föregångare tagit.

Lagen har bland annat gjort att nazistiska sajten Nordfront sluppit rättegångar för flertalet artiklar som JK misstänker skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp efter att de tagit bort dem. Professor Mårten Schultz har till Medievärlden sagt att skrivningarna gör det möjligt att begå brott på internet utan att det får några konsekvenser.

SJF skriver att ett problem är att det är svårt att fastställa när något publicerats, eftersom det går att ändra publiceringsdatum online.

SJF pekar också på problemet att den som raderat material innan JK skickar en uppmaning inte omfattas av ansvarsfriheten.

Ny katalog ska göra det lättare att hitta frilansare

Journalistförbundet lanserar en ny frilanskatalog. Syftet är att frilansare ska skriva upp sig på sajten för att uppdragsgivare i behov av en extern skribent ska ha enklare att hitta en sådan.

Frilansarna lägger in en presentation av sig själva, deras kompetenser och i vilka områden de jobbar.

Hela frilanskatalogen hittat här.

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se, TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SJFMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News