Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 26 april 2019, 04:58

Foto: Paul Kleiven /NTB scanpix/TT

Foto: Wikimedia.

• Egor Putilov nekas riksdagspass • Slow-tv gör succé • Facebook granskas från tre håll . Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Egor Putilov nekas riksdagspass

Den man som går under namnet Egor Putilov, men som har figurerat under flera andra namn såsom Alexander Yarovenko, Alexander Fridback och Martin Dahlin, nekas återigen ackreditering till riksdagen, rapporterar Ekot. Putilov skriver för den främlingsfientliga sajten Samhällsnytt, och det är i det uppdraget som han begärt att bli ackrediterad.

Det är att Säpo menat att Egor Putilov haft kontakter med rysk underrättelsetjänst, och det faktum att han agerat under flera olika identiteter, som fått riksdagsförvaltningen att fattat beslut om att neka Putilov ackreditering.

Till Ekot säger Putilov att beslutet är ”rättsvidrigt” och att han tänker överklaga. Han kommer även att anmäla Säpo till JK för att de uppgett att han har kontakter med rysk underrättelsetjänst – något han menar inte stämmer.

Slow-tv gör succé

SVT:s satsning på att göra slow-tv har slagit väl ut, rapporterar kanalen själva. Totalt har sändningen av Den stora älgvandringen, som med 15 kameror, två drönare och en båtkamera följer älgarnas vårvandring, streamats i över 1,5 miljoner timmar – vilket enligt projektledaren Johan Erhag är i paritet med Musikhjälpens siffror.

”Vi har fått jättefin respons, från att vi började sändningen den 15 april. Det dök inte upp några älgar först, då var man lite nervös. Det var verkligen stilla tv men det finns något meditativt med att titta på det här”, säger Johan Erhag till SVT.

Framöver väntas hundratals älgar att simma över Ångermanälven, vilket ses som sändningen höjdpunkt.

Facebook granskas från tre håll

Under torsdagen inleddes tre granskningar mot Facebooks verksamhet, rapporterar Techcrunch.

I Irland har dataskyddsmyndigheten inlett en granskning till följd av den flera hundra miljoner lösenord som lagrats okrypterat på Facebooks servrar.

I Kanada granskas händelserna kring skandalen med bolaget Cambridge Analytica. I New York, USA, granskas bolaget för att ha registrerat 1,5 miljoner e-postkontakter från nya användare när de validerade deras konton.

Trots beskeden steg Facebooks aktie med 6 procent, till ett värde på 40 miljarder dollar, under gårdagens aktiehandel på USA-börsen, skriver Techcrunch.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News