Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 29 april 2019, 04:51

Foto: Wikimedia och press.

• Laholms tidning har återuppstått • Fullt fungerande tryckpress skrotas • Rivalitet påverkade bevakningen av Johaugs dopingskandal. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Laholms tidning har återuppstått

Under lördagen damp en ny version av den tidigare konkursade lokaltidningen Laholms tidning åter ner på hallmattan hos Laholms-borna. Nu som en gratistidning som kommer en gång i veckan. Den senast utgåvan kom den 25 oktober förra året, efter att tidningen utkommit i 87 år.

Intresset för att köpa konkursboet var först svalt. Gota Medias vd Boine Gepertz sa till Medievärlden att ”Det var väl mer av artighet att vi lyssnade” om förhandlingarna kring ett övertagande.

Men så kom det danskägda bolaget Lokaltidningen och köpte rättigheterna till namnet. De ger ut flera lokala gratistidningar och driver en gemensam sajt. De har tidigare drivit gratistidningen Lokaltidningen Laholm, men den försvinner i och med att man börjar ge ut Laholms Tidning.

Fullt fungerande tryckpress skrotas

Imorgon, tisdag, är det sista gången som Gävleborna får en tidning som är tryckt på orten. Efter att morgondagens upplaga är tryckt ska tryckpressens sågas i bitar och lämnas för återvinning hos Stena Metall i Gävle Hamn. Detta trots att tryckpressen enligt föreståndare skulle kunna rulla i 20 år till, rapporterar GD.

Bakgrunden är att det då ekonomiskt pressade Mittmedia var tvungna att sälja tidningskvarteret i Gävle till en bostadsexploatör och nu ska huset som pressen står i rivas.

Trycket av Gefle Dagblad och Arbetarbladet kommer framöver att ske i Falun, där tryckeriet byggts ut. Mittmedia har gått från sex till tre tryckerier.

Rivalitet påverkade bevakningen av Johaugs dopingskandal

De svenska tidningarna gav en mycket mörkare bild av den dopingskandal som norska skidstjärnan Therese Johaugs var inblandad i än vad den norska pressen gjorde, det visar en ny studie från Nordicom vid Göteborgs universitet.

Studien är genomförda av medieforskarna Ulrik Wagner (Syddansk Universitet) och Elsa Kristiansen (Universitetet i Sørøst-Norge), som gått igenom hundratals artiklar i ämnet från båda länderna för att jämföra hur publiceringarna såg ut.

Genomgången visar att medan de norska tidningarna inte kallade det för en dopingskandal och framställde Johaug som ett offer så skrev de svenska tidningarna att skandalen hängde ihop med ett större problem med doping i Norge.

De två forskarna säger att det för norska mediers del handlade om att tona ned skandalen för att skydda det norska ryktet som dopningsfri nation.

”För det första skadade skandalen längdskidåkningen, som kan beskrivas som Norges nationalsport. Norska åkare har dominerat sporten och artiklar om doping och överanvändning av astmamediciner hotade att undergräva Norges dominans. För det andra skadade skandalen Norge som en förebild inom anti-doping. På kort tid testade två framstående åkare, Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby, positivt och det väckte frågor om Norge verkligen kan kräva att andra länder följer en strikt anti-dopingpolicy”, säger Ulrik Wagner i en kommentar till artikeln.

För de svenska mediernas del handlade det till delar om ett ”lillebrorkomplex”.

”I Sverige jämför man sig alltid med den framgångsrika norska längdskidåkningen. Den svenska längdskidåkningen lever med ett lillebrorskomplex”, säger Ulrik Wagner.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News