Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 2 maj 2019, 04:59

Foto:Frankie Fouganthin (Wikimedia)

Foto: Wikimedia

• The Guardian gör vinst för första gången på 20 år • Reportrar fick PTSD av terror-bevakning • Ny utställning om journalistlegend. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

SJFThe Guardian

The Guardian gör vinst för första gången på 20 år

För första gången på 20 år har The Guardians ägarbolag redovisat ett positivt resultat. EBITDA, alltså vinst före räntor, skatt, nedskrivningar, avskrivningar och goodwillavskrivningar, visar på ett plus på 800.000 pund, motsvarande lite över 9 miljoner kronor. EBIT, som i vanliga fall ses som ett bolags resultat, har bolaget inte presenterat ännu. För tre år sedan gjorde The Guardian en förlust på 57 miljoner pund, 708 miljoner svenska kronor. Omsättningen ökade med tre procent till 223 miljoner pund, 2,7 miljarder kronor. Samtidigt har man minskat sina kostnader med 20 procent de senaste tre åren.

Guardian News & Media, som också äger The Observer, uppger själva att de har 655.000 personer som betalar för sajten varje månad – trots att man valt att inte ha en betalvägg. 2016 var den siffran 12.000. Dessutom har 300.000 personer någon gång under året gett ett bidrag till sajten. Man uppger också att man under mars 2019 haft 1,35 miljarder sidvisningar.

Läs mer här:
The Guardian
Digiday

Reportrar fick PTSD av terror-bevakning

Av de reportrar som bevakade terrorattacken på Kungsgatan i Stockholm, där en man körde med en lastbil genom folkmassan för att sedan krocka in i Åhlens huvudentré, fick 13 procent post-traumatisk stressyndrom. Det visar en ny undersökning från Åbo Akademi som gjorts tillsammans med Svenska Journalistförbundet. Undersökningen har gjorts genom en enkät som skickats till medlemmar i förbundet.

”Jämför man dessa 13 procent med tidigare studier är siffran i högre laget – men ändå inte extrem. Bland journalister som jobbade med terrorattacken i Norge eller skolskjutningen i Jokela i Finland hade 9 respektive 12 procent lika allvarliga problem, så vi rör ju oss rätt nära de siffrorna”, säger Klas Backholm, forskare vid Åbo Akademi i ett uttalande om studien.

PTSD är vanligare bland de som saknar en fast anställning, något som journalistförbundet menar pekar mot att en stabil anställningsform verkar skyddande mot stressymptom efter ett krisuppdrag.

Studien visar också att enbart 35 procent av de tillfrågade blivit erbjudna krisstöd av sin arbetsgivare.

Läs mer här:
Svenska Journalistförbundet

Ny utställning om journalistlegend

Den 24 maj är det premiär för en utställning om den legendariska journalisten Ester Blenda Nordström. Hon är känd som Sveriges första undersökande reporter. 1914 jobbade tog hon anställning på en gård för att spegla livet som piga för Svenska Dagbladets räkning. Hennes liv och gärning blev återigen uppmärksammat när Fatima Bremmers bok ”Ett jävla solsken”, som belönades med Augustpriset, kom 2017.

Utställningen kommer hållas vid Skarhults slott i Eslöv. Fatima Bremmer står bakom utställningen tillsammans med producenten Alexandra von Schwerin och filmaren Anna Hylander.

Läs mer här:
Skarhults slott

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se, TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SJFThe Guardian

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.