Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 6 maj 2019, 04:56

Foto: Wikimedia.

• EU utreder Apples köp-avgifter • Tidningsbud blev rånad och slagen • Så många tittar på Youtube Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


EU utreder Apples köp-avgifter

I en debattartikel i Medievärlden riktade två tunga företrädare för SvD kritik mot Apples policy för app-köp. De menar att Apples agerande utgör ett hot mot de fria medierna. De skrev också att de stöttar den stämning som det svenska musikströmmningsföretaget Spotify lämnat in till EU. Det handlar bland annat om att Apple tar 30 procent av all försäljning i apparna det första året, och sedan 15 procent av all försäljning. Det betyder att den amerikanska tech-giganten får 30 procent av all prenumerationsförsäljning som sker i apparna. Spotify menar i sin anmälan att reglerna snedvrider konkurrensen för musikströmmningstjänster – där Spotify och Apple är konkurrenter.

Nu har EU reagerat – och inleder en granskning av Apples uppägg, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Apple menar att Spotify använt deras App-store för att kraftigt utöka sin affär och att avgiften är en rimlig kostnad för att använda deras plattform.

Läs mer:
Financial Times (Betallänk)

Engadget

Tidningsbud blev rånad och slagen

Ett tidningsbud i Göteborg blev under natten till lördag rånad av tre okända män medan han delade ut tidningar. Rånet ska ha skett vid Andra långgatan i Göteborg och budet blev av med sin mobil. Det skriver polisen på sin hemsida.

Tidningsbudet ska ha fått en bula efter att ha fått ett slag mot huvudet i samband med rånet. Polisen har upprättat en anmälan om rån men har ingen misstänkt.

Så många tittar på Youtube

Varje dag tittar två miljarder människor på Youtube. Det uppger bolagets vd Susan Wojcicki, skriver TT. Samtidigt har användningen av sajten via tv-apparater ökat. Totalt tittas det på 250 miljoner timmar youtube via tv, även om 70 procent av tittandet fortfarande sker via bärbara enheter.

Läs mer:

Nyhetsbyrån TT

Variety

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.