Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 9 maj 2019, 04:30

Helle Klein, avgående ordförande för Fackförbundspressen (foto: Fredrik Swartling), sedlar och mynt (foto: Riksbanken) och SJF:s ordförande Ulrika Hyllert (foto: Tor Johnsson).

Sänkt digitalmoms klubbad • Helle Klein lämnar Fackföreningspressens styrelse • SJF på plats vid Europeiska Journalistfederationens (EFJ) kongress i Tallinn. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

Svenska Journalistförbundet

Sänkt digitalmoms klubbad

På onsdagseftermiddagen röstades beslutet om en sänkt digitalmoms för elektroniska publikationer formellt igenom av riksdagen. Det innebär att skattesatsen för elektroniska publikationer kommer att gå från 25 procent till 6 procent, vilket är i nivå med tryckta publikationer. Förändringen börjar gälla den 1 juli 2019.

Frågan om en reducerad moms på digitala produkter har drivits av branschen i flera år. Så i februari enades regeringen till slut om att sänka digitalmomsen till sommaren – och nu har beslutet alltså också fått ja av riksdagen.

Läs mer:

Riksdagen.se

Tu.se

Helle Klein lämnar Fackföreningspressens styrelse

Den ideella föreningen Fackföreningspressen, som är ett samarbete mellan LO, Saco och TCO:s tidningar, har valt en ny styrelse. I samband med det står det klart att nuvarande ordförande Helle Klein lämnar sitt uppdrag. Helle Klein tog plats i styrelsen för sex år sedan, men lämnar nu för att fokusera på sitt uppdrag som ordförande för Sveriges Tidskrifter samt som chefredaktör för Dagens Arbete.

Fackförbundspressen driver bland annat webbplatsen Fackliganyheter.nu som samlar de fackliga tidningarnas nyheter på nätet.

Läs mer:

Journalisten.se

SJF på plats vid Europeiska Journalistfederationens kongress i Tallinn

I dag torsdag och i morgon fredag är Svenska Journalistförbundet på plats i Tallinn för att delta i Europeiska Journalistfederationens (EFJ) kongress ”general meeting”. Under kongressen diskuteras hur federationen ska arbeta de närmaste tre åren för att stärka journalistiken och förbättra arbetsvillkoren för journalister. Dessutom ska en ny styrelse utses.

”Arbetet för att upprätthålla journalisters villkor och trovärdighet är inte något som stannar vid nationens gränser. Det är viktigare än någonsin att vi samarbetar med våra kollegor i Europa. Vi behöver stärka journalistiken och kämpa för bättre villkor, för såväl anställda som frilansar”, säger SJF:s ordförande Ulrika Hyllert i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Sjf.se

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News