Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 14 maj 2019, 05:05

• USA utreder App Stores monopol • Förtalsrättegång väntar efter Nya tider-bok • SVT fälls i Granskningsnämnden. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

SVT

USA utreder App Stores monopol

Högsta domstolen i USA har godkänt en stämning mot Apple. Stämningen handlar om att App Store, där techjätten möjliggör för användarna att ladda hem appar till sina Iphones, skulle utgöra ett monopol då Apple tar en avgift på 30 procent av priset för att de tillåter försäljning. En grupp konsumenter, som ligger bakom stämningen, menar att kostanden lagts på dem, skriver CNBC.

Apple slår dock tillbaka och menar att de inte har monopol, skriver Engadget. I stället hävdar Apple att de erbjuder en säker plattform och att det är app-försäljarna själva som sätter priserna.

Apple utreds även av EU för marknadsstörande inslag. I en debattartikel i Medievärlden skrev nyligen två representanter för Schibsted att ”Apple hotar den fria journalistiken” då de tar en kommission på 30 procent även på alla köp inne i apparna.

Förtalsrättegång väntar efter Nya tider-bok

Idéhistorikern David Karlsson kommer att stå på de anklagades bänk i en rättegång om förtal mot den högerextrema skribenten och prästen Axel W Karlsson, som skriver för tidningen Nya tider. Det var efter bokmässan 2016, där Nya tiders medverkan skapade stor uppståndelse, som David Karlsson skrev en text i antologin ”Ska man tala med nazister?” där han menade att Axel W Karlsson skulle blivit avskedad från sin tjänst som präst, rapporterar SVT Kultur.

Axel W Karlsson menar dock att han blev uppsagd till följd av arbetsbrist och inte, som han menar att David Karlsson insinuerat, att han grovt misskött sitt jobb.

”Jag står fast vid vad jag skrivit, och jag hävdar att det är en rimlig beskrivning av situationen”, säger David Karlsson till SVT.

SVT fälls i Granskningsnämnden

SVT sände kortfilmen Härlig är jorden! av Roy Andersson som inleds med en scen där barn och vuxna gasas ihjäl, trots att klockan bara var 18.15. De som anmälde programmet ansåg bland annat att det var osmakligt och olämpligt att sända den scenen direkt efter Rapport, när många barnfamiljer sitter vid tv:n.

SVT skriver i sitt svar till Granskningsnämnden att de under julhelgen visat kortfilmer vid klockan 18.15 och att de rutiner som de brukar ha för att kontrollera filmer inte varit lika tydliga som annars. De ska nu har åtgärdat felet. De skriver också att en senare sändningstid hade varit att föredra.

Granskningsnämnden anser att scenen, genom att sändas så pass tidigt, bryter mot bestämmelserna om televisionens särskilda genomslagskraft. SVT ska nu publicera Granskningsnämndens beslut på ett lämpligt sätt.

Läs mer:

Beslutet i sin helhet

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.