Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 13 maj 2019, 04:54

Ulf Kristersson, partiledare M, och Lyra McKee, Journalist. Foto: Wikimedia.

• Opinionsbildare utsätts för hot • Kritik mot M-förslag om att lägga ned public service • Två åtalade för upploppet där journalisten Lyra McKee dog Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Opinionsbildare utsätts för hot

En ny rapport från Civil Rights Defenders visar att oberoende opinionsbildare i den svenska debatten utsätts för hot- och hatkampanjer. Det handlar om allt från förlöjligande till mordhot som blivit vardag för många av de som intervjuats i undersökningen, skriver Civil Rights Defenders.

”Yttrandefriheten är hotad på många håll i världen men också på vår egen hemmaplan – Sverige. Det är viktigare än någonsin att opinionsbildare får det stöd de behöver för att kunna utföra sitt arbete och fortsätta bidra till den demokratiska debatten”, säger Marcin de Kaminski, Programchef skydd och säkerhet för utsatta människorättsförsvarare vid Civil Rights Defenders i ett pressmeddelande.

Organisationen ger en serie tips till landets redaktioner som anlitar utomstående opinionsbildare. Bland annat att arbetsgivare ska ta ett större ansvar för de medarbetare som de tar in.

Läs mer:
Civil Rights Defenders
Sveriges Radio

Kritik mot M-förslag om att lägga ned public service

Moderaterna i Stockholms län beslutade i helgen att de, på sikt, vill lägga ned public service. Det var på partiets länsförbundet stämma som förslaget, som kom från ungdomsförbundet MUF, röstades igenom med röstsiffrorna 109 mot 77.

Men förslaget möter kritik. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson säger till SVT Nyheter att förslaget är ”helt galet” och att public service aldrig behövts mer än i dag.

Christer Nylander (L), ordförande i riskdagens kulturutskott, säger till programmet:

”Jag tycker det är beklagligt att Moderaterna i Stockholms län tar detta beslut. Sverige behöver mångfald i media, mångfald av medier och vi behöver public service. Vi behöver mer granskning, mer skildring, mer fördjupning – inte mindre,” skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Expressens kulturchef Karin Olsson skriver i en längre text att det är bra att olika linjer i frågan kan tas upp, men att det största problemet i dagens medievärlden är att privata mediehus kämpar för sin överlevnad.

”Att behålla mångfalden i medielandskapet borde ses som viktigare än att urholka public service. Men på den fronten är det politiska engagemanget betydligt lägre”, skriver hon.

Läs mer:
SVT Nyheter
Expressen

Två häktade för upploppet där journalisten Lyra McKee

Under lördagen framträdde två män misstänkta för inblandning upploppet i den nordirländska staden Derry/Londonderry där journalisten Lyra McKee dog efter att ha träffats av ett pistolskott siktat mot polisen. Männen, en 38-åring och en 51-åring, nekades frigivning mot borgen och sitter fortsatt häktade, skriver BBC.

Polisen tror att de två männen är medlemmar av den terrorstämplade organisationen New IRA, även kallad Real IRA. Gruppen har tidigare tagit på sig mordet, och bett om ursäkt för det.

Bevisen mot männen är dels en mobilfilm, och dels scener från en dokumentär som kanalen MTV spelade in på platsen. Männen ska ha känts igen på deras kläder som tydligt syns i filmerna.

Under torsdagen greps totalt fyra män för inblandning i upploppet med stöd av landets anti-terrorlagstiftning. Två av dessa har släppts.

Lär mer:
BBC

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.