Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 15 maj 2019, 04:46

Martin Kragh, , chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet på Utrikespolitiska institutet (pressbild) och Opinion Lives programledare Belinda Olsson. Foto: Sofia Sabel /SVT

• Martin Kragh anmäler Aftonbladet till JK • SVT lägger ned Opinion Live • Tidsinställd betalvägg ger 20 procent fler prenumeranter Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

Jan Helin

Martin Kragh anmäler Aftonbladet till JK

Det var i februari som skarp kritik riktades mot Aftonbladets kultursida för en serie artiklar om Rysslandsforskaren och chefen för Rysslandsinstitutet Martin Kragh. Nu anmäler han tidningen till Justitiekanslern för förtal, berättar han i Studio Ett. Anmälan gäller flera av de texter där Martin Kragh bland annat sammankopplas med brittisk underrättelsetjänst.

– Det är helt ogrundade anklagelser som de riktat mot mig som haft väldigt negativa konsekvenser för mig som person i mitt yrke. Det är också ett sätt att markera att jag inte accepterar deras beteende. Jag tycker det, principiellt, är viktigt att få frågan prövad hos JK. Var går yttrandefrihetens gräns? undrar han i en intervju med Sveriges Radio.

Aftonbladet avböjer att kommentera anmälan. Biträdande redaktör Eric Rosén säger till Medievärlden att vem som helst kan göra en anmälan.

– Så min kommentar blir som till andra: Eftersom vi inte tagit del av någon anmälan, inte kontaktats och inte haft möjlighet att sätta oss in i sagda anmälan kan vi inte kommentera, säger han.

SVT lägger ned Opinion Live

SVT lägger ned långköraren Opinion Live. Det säger SVT:s programdirektör Jan Helin till Medievärlden. Programmet ska i stället ersättas med ett nytt, där man ska komma ut i landet och föra debatter.

Opinion Live kommer att fortsätta sända året ut, och förhoppningen är att man efter nyår ska kunna lansera det nya debattprogrammet, enligt Jan Helin.

– Det finns många polariserade frågor som behöver debatteras, säger han.

Programmet kommer att fortsätta produceras av SVT:s samhällsavdelning i Göteborg, men vilka som kommer att programleda det är i nuläget inte klart.

Till Expressen säger Opinion Lives programledare Belinda Olsson att det inte är ett beslut som redaktionen varit med på.

– Nej, det kommer från Jan Helin och SVT att man vill lägga ned och satsa på något nytt, säger Belinda Olsson.

Opinion Live har sänts sedan januari 2016, då det ersatte programmet Debatt, som sände mellan 2008 och 2016.

Tidsinställd betalvägg ger 20 procent fler prenumeranter

Mittmedia har ökat försäljningen av prenumeranter med 20 procent sedan de införde en tidsbaserad betalvägg, skriver Digiday. I enkelhet går den ut på att texter ligger öppna på sajten under en timme, för att sedan läggas bakom betalvägg. Syftet är att nå ut så brett som möjligt med texten innan den blir låst.

Enligt Mittmedias analyser når de toppen av trafik 60 minuter efter publicering. Dock får de fler besök efter att tillströmningen av nya läsare nått sin topp. På så sätt har man också garanterat att läsare delar artiklarna och att man på så sätt kan få spridning för materialet i exempelvis sociala medier innan betalväggen slår till, säger Mittmedia-representanter till Digiday.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Jan Helin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.