Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 20 maj 2019, 04:42

• SD-förslag: Public service del av statsbudgeten• Forskare ser skilda världar i lokalval • Studenttidning lägger ned pappersutgåvan Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

SVTP3

SD-förslag: Public service del av statsbudgeten

I en motion till Sverigedemokraternas landsdagar i höst vill 15 distriktsordföranden att en försäljning av SVT2 och P3 ska utredas. Förslaget är en del av en större omstöpning av public service som motionärerna önskar se, vilket Ekot var först med att rapportera om.

Bland de andra stora omgörningarna finns även att man ska skrota den nya public service-skatten och att finansieringen av tv och radio i stället ska ske via statsbudgeten. Det skulle betyda att kostnaderna för public service står i direkt kontrast mot exempelvis utgifter för försvaret, säger Josef Fransson, ordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg till Ekot.

– Står vi inför en finanskris, då kan vi fråga oss, om vi väljer mellan Melodifestivalen eller till exempel materiel till Försvarsmakten, eller vad som helst, då står ju public service helt utanför en möjlighet till besparing.

Forskare ser skilda världar i lokalval

Förflyttningen av mediekonsumtion till sociala medier har skapat två olika världar. Det visar en ny forskningsrapport om det svenska riksdagsvalet 2018 gjord av tre forskare vid Södertörns högskola, skriver de själva på DN Debatt.

Medan äldre fortfarande får sin information via lokala tv-sändningar och papperstidningar får unga sina nyheter i hög utsträckning via sociala medier och digitala nyhetssajter.

Även social bakgrund spelar in i val av informationssätt, skriver de.

Studenttidning lägger ned pappersutgåvan

Ännu en papperstidning går i graven. Den här gången är det Uppsalas studentkårs tidning Ergo som nu bara blir digital. Beslutet ska genomföras under 2020. Tidningen, som kommit ut sedan 1924, har tidigare distribuerats hem gratis till studenter vid Uppsala Universitet, skriver Journalisten. Tidningen har kommit ut med 10 nummer per år.

Anledningen är att tidningen blivit för dyr. Sedan kårobligatoriet avskaffades 2010 har studentkårernas ekonomier försvagats.

Prisregn över nordiska medier på Inma

De nordiska mediehusen fick flera utmärkelser vid årets INMA. Norska Amedia och svenska Mittmedia stod ut med flera priser var.

Finska Helsingin Sanomat fick utmärkelsen bäst i Europa av de nationella tidningarna för sin serie “The Land of Free Press”. Norska Amedia vann motsvarande titel för lokala och regionala tidnignar för deras sportsatsning. Deras sportsatsning fick även priset för bästa nya betalda innehåll och priset för att på bästa sätt skapat ett nya intäkter.

Mittmedia belönas med första pris för sitt arbete med att använda dataanalys och för bäst nya bolagsinnovation.

Aftonbladet fick priset för årets bästa användande av sociala medier för sin reportageserie Maktens kvitton.

Alla vinnare kan läsas här.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVTP3

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.