Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 17 maj 2019, 04:00

Foto: Wikimedia och skärmdump.

• Visselblåsare häktas igen – vägrar vittna mot Assange • DN intervjuar Khashoggis fästmö • Rapport fick avbrytas – efter brandlarm Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

Rapport

Visselblåsare häktas igen – vägrar vittna mot Assange

Visselblåsaren Chelsea Manning har återigen häktats då hon vägrar vittna i den pågående förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange, skriver AFP. Det handlar om sekretesstämplat material som Manning ska ha läckt till Wikileaks 2010. Sedan tidigare har hin suttit häktad i över två månader för att ha vägrat vittna i förundersökningen men släpptes den 10 maj.

USA menar att Julian Assange försökt hjälpa Chelsea Manning att ta sig förbi en kryptering för att på så sätt minska risken för att bli upptäckt. Det gör att Assange begått ett brott för vilket han kan bli utlämnad till USA för. Även Sverige kommer begära Julian Assange utlämnad, dock för anklagelser om våldtäkt. En förundersökning som det svenska åklagarväsendet nyligen öppnade upp igen.

2013 dömdes Chelsea Manning till 35 års fängelse för visselblåsandet, men president Obama förkortade hennes straff och hon släpptes i maj 2017.

Läs mer:
NBC news rapporterar från rättegången

DN intervjuar Khashoggis fästmö

Hatice Cengiz, som var den brutalt mördade journalisten Jamal Khashoggis fästmö, stod utanför den saudiska ambassaden i Turkiet när han mördades. Det berättar hon i en lång intervju med Dagens Nyheter.

”När tiden gick över stängningsdags fick jag en känsla av fara. Det kom så snabbt och överraskande, som om någon överfallit mig och höll fast mig mot min vilja. Jag började darra och skaka”, berättar hon om timmarna utanför ambassadbyggnaden.

Läs mer:
DN:s intervju

Rapport fick avbrytas – efter brandlarm

Ett kvarglömt strykjärn i en sminkloge fick brandlarmet att gå mitt i 19.30-sändningen av Rapport, det skriver Aftonbladet.

”Vi har tyvärr fått problem och behöver avsluta vår sändning här”, sa nyhetsankaret Katarina Sandström varpå programmets vinjett rullade och sändningen avslutades.

Men klockan 21 var allt i sin ordning igen och SVT kunde sända Aktuellt som planerat.

Läs mer:
Aftonbladet

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Rapport

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.