Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 21 maj 2019, 04:39

Foto: Janne Danielsson/SVT

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

• Han tar över Svenska Nyheter • Kulturministern kritisk till Public service-förslag • Datum för Assange-förhandling väntas. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Han tar över Svenska Nyheter

Efter den senaste säsongen av det bejublade satirprogrammet Svenska Nyheter meddelande programledaren Jesper Rönndahl att han lämnar rollen. Nu står hans ersättare klar – det blir komikern Kristoffer Appelquist som ska leda programmet framöver.

– Det är det roligaste jobbet jag kan tänka mig, säger Kristoffer Appelquist till SVT.

Han säger vidare att han tyckte det var ”fint gjort” att be om ursäkt för det kritiserade inslaget om kineser, som anklagades för rasism.

”Jag ska inte recensera tidigare säsonger. Men jag tyckte att det var jäkligt fint gjort att be om ursäkt till de kineser som blev ledsna. Sen var man väldigt tydlig med att man inte bad om ursäkt till kinesiska staten”, säger Kristoffer Appelquist till SVT.

Läs mer:

SVT: Kristoffer Appelquist blir ny programledare för Svenska nyheter

Kulturministern kritisk till Public-service-förslag

Kulturminister Amanda Lind (MP) går nu ut och kritiserar Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om en reformering av Public service. I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att det är ”oroande” att flera förslag riktas mot public service.

Det började med att Moderaterna i Västra götaland på sin stämma beslutade att begränsa uppdraget för Public service. Stockholmssektionen följde efter och klubbade ett förslag om att utreda en skrotning av hela Public service. Det har följts av flera utspel, bland annat vill ett SD-distrikt att kanalerna inte ska få syssla med satir och flera distrikt har skickat in en motion om att sälja SVT2 och P3 och avskaffa den nya Public service-skatten. I stället vill de att anslagen ska förhandlas i den vanliga statsbudgeten.

”Självklart är det oroande att det finns den här typen av tendenser i olika partier, och även om de strömningarna skulle växa sig starka. Jag tycker det är väldigt dåliga förslag, men jag konstaterar också att det här inte är Moderaternas politik, det är inte vad deras företrädare på riksnivå har sagt”, säger Amanda Lind till DN.

Samtidigt har Socialdemokraterna startat en kampanj där man kritiserar M:s och SD:s utspel kring Public service, något Resumé rapporterat om.

Läs mer:

DN: Kulturministern efter utspelen om public service: ”Väldigt dåliga förslag”

Resumé: Socialdemokraterna tar sikte på SD och M:s public service-utspel

Datum för Assange-förhandling väntas

I dag väntas Uppsala tingsrätt fatta beslut om när en förhandling om att häkta Wikileaks-grundaren Julian Assange ska ske. Åklagaren har tidigare menat att en häktningsförhandling bör hållas i morgon onsdag. Men Julian Assange försvarare, advokat Per E Samuelson, vill skjuta fram förhandlingen två veckor, till den 3 juni. Per E Samuelson menar att han behöver den tiden för att kunna komma i kontakt med Assange, som sitter av ett straff i London för att ha brutit mot reglerna för hans borgen.

Klockan 11 i dag ska åklagaren senast ha yttrat sig om försvarets önskemål, och därefter ska tingsrätten bedöma när det är rimligt att en förhandling hålls.

Läs mer:

Medievärlden: Assange försvarsadvokat vill skjuta upp häktningsförhandlingen två veckor

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.