Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 22 maj 2019, 04:57

Till vänster: Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: Olle Sporrong. Till höger: Marie Lehman som programleder ishockey-VM i SVT. Foto: Janne Danielsson /SVT

• Mittmedia har sagt upp tryckeriavtal • Karin Olsson kritiserar JK • Bråk mellan SVT och förbundskaptenen Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

MittmediaStampenJK

Mittmedia har sagt upp tryckeriavtal

Från årskiftet kommer det inte längre vara det Stampen-ägda bolaget V-Tab som trycker Mittmedias tidningar. Avtalet är uppsagt och det betyder att trycket av 10 Mittmedia-titlar flyttar in till koncernens egna tryckerier och till Bonniers tryckeri Bold i Akalla utanför Stockholm, rapporterar Dagens Arbete.

Värst drabbas tryckeriet i Västerås, som förlorar åtta titlar.

V-Tabs vd Peder Schumacher vill inte kommentera hur det uppsagda avtalet kommer påverka V-Tab.

Läs mer:
Dagens Arbete: V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia
Medievärlden: Så jobbar Bonnier med Mittmedia efter köpet

Karin Olsson kritiserar JK

Efter gårdagens besked från Justitekanslern Mari Heidenborg att hon inte tar upp Martin Kraghs anmälan om förtal han ska ha utsatts för av Aftonbladet riktar nu Expressen kulturchef Karin Olsson kritik mot beslutet i en krönika i Expressen.

Hon menar att JK:s beslut sedan hon tillträdde förra hösten förvirrar. Hon menar att det inte finns en tydlig linje när JK dels inledde en förundersökning mot 16 utgivare för en felaktig artikel om en busschaufför som påstods visat porr för skolbarn men sedan väljer att inte gå vidare med anmälan mot Aftonbladet. JK hävdar i sitt beslut att det saknas allmänintresse i frågan, något Karin Olsson menar att det visst finns.

”Men någon förundersökning blir det nu inte. Heidenborg silar mygg och sväljer kameler. Och vi redaktörer blir inte klokare på var tryck-och yttrandefrihetens gränser går för JK”, skriver Karin Olsson.

Läs mer:

Expressen: Svårbegriplig logik att JK inte utreder Aftonbladet
Medievärlden: JK inleder inte förundersökning mot Aftonbladet

Bråk mellan SVT och förbundskaptenen

Efter gårdagens svenska sammanklappning i ishockey-VM, laget tappet 1-0 ledning till en 4-7 förlust, har ett bråk mellan SVT:s reporter Marie Lehmann och den svenska förbundskaptenen Rikard Grönborg brutit ut. Det var i intervjun efter utskåpningen som Rikard Grönborg ilsknade till.

Rikard Grönborg sa först att laget gått bort sig, men ville sedan vid en uppföljande fråga inte erkänna att han sagt så. Grönborg å sin sida menar att han blev avbruten under sitt resonemang.

”Det var Marie som inte lät mig svara på hennes fråga. Hon ställde en fråga och sen började hon prata i munnen på mig. Jag måste ju få svara på en fråga när jag får den”, säger han till Expressen efteråt.

SVT Sports projektchef Max Bursell säger till Expressen att han tycker att Marie Lehmann gjort ett bra jobb. Han vill inte kommentera Grönborgs agerande.

”Jag vill inte sitta och recensera hur folk svarar på de frågor vi ställer. Vi fokuserar på att våra medarbetare gör ett bra jobb – som i det här fallet med relevanta frågor”, säger han till tidningen.

Lär mer:

Expressen: SVT om intervjun: ”Ett känsligt läge”
Expressen: Här ryter Grönborg ifrån mot Lehmann

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se, TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

MittmediaStampenJK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.