Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 23 maj 2019, 04:41

Foto: Wikimedia

Foto: Pixabay

• Expressenchef vill ta över delar av public service • Nytt förslag om presskommissionär • Avgångskrav mot Zuckerberg Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

FacebookPublic serviceExpressenMark ZuckerbergThomas Mattsson

Expressenchef vill ta över delar av public service

Expressens chefredaktör föreslår att delar av public service-uppdraget ska läggas ut på privata aktörer. Det säger han i en intervju med Jan Scherman som publicerats i Dagens Media.

Han vill att de 8,5 miljarder kronor som den nya public service-skatten drar in ska kunna sökas även av privata aktörer för att göra innehåll i public service-anda.

”I England finns ju privatägda tv-kanaler som betecknas som public service och i Danmark har det diskuterats att sälja ut TV2, så jag tror absolut att nyhetskanaler som Expressen TV och Di TV skulle kunna fullgöra vissa public service-åtaganden som komplement till andra aktörer för att skapa ett större utbud av exempelvis samhällsjournalistik”, säger Thomas Mattsson i intervjun.

Läs mer:
Dagens Media: Expressen vill bli public service

Nytt förslag om presskommissionär

Reportrar utan gränser föreslår att det ska införas en presskommissionär på EU-nivå. Det som svar på ett ökat hot mot journalister och fri journalistik.

”Jag tycker att vi ska vara oroliga när i en debatt inför EU-valet börjar diskutera huruvida vi ska ha public service eller inte och det finns journalister här i Sverige som upplever att de blir mer utsatta för hot och trakasserier”, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige till SVT.

Läs mer:
SVT: Reportrar utan gränser vill införa presskommissionär i EU

Avgångskrav mot Zuckerberg

En tidigare säkerhetschef, Alex Stamos, på Facebook säger nu att bolagets grundare och chef bör lämna sin tjänst som vd, rapporterar CNBC. Han menar även att det finns anledning att stycka upp bolaget.

Den tidigare säkerhetschefen säger att han hellre skulle se Microsofts toppchef Brad Smith i rollen som vd för Facebook.

”Han borde anställa en vd som kan hjälpa till att signalera både internt och externt att kulturen måste förändras”, säger Alex Stamos enligt CNBC.

Läs mer:

CNBC: Mark Zuckerberg should hire Microsoft’s Brad Smith as CEO, says former Facebook security chief

Di Digital: Facebooks tidigare säkerhetschef: Zuckerberg borde avgå

Medievärlden följer dagens händelser.

Följ oss på Medievärlden.se, TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.