Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 24 maj 2019, 05:01

• Oro för pressfriheten i USA efter nya åtal mot Assange• Adaktusson (KD) hoppar av valvaka – efter granskning • Skådespelare får 20 miljoner för metoo-artikel Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

Lars Adaktusson

Oro för pressfriheten i USA efter nya åtal mot Assange

Det amerikanska rättsväsendet anklagar nu Julian Assange på 17 nya punkter för spionage efter att han publicerat filmer av krigsbrott under Irak-kriget. Det betyder att han nu är åtalad för 18 lagöverträdelser i landet. Anklagelserna gör bland annat gällande att han ska ha namnpublicerat hemligstämplade källor.

Åtalen har fått flera pressfrihetsgrupper och förespråkare att reagera starkt. Enligt det första tillägget till den amerikanska konstitutionen är pressen skyddad, men de här åtalen hotar den friheten, menar flera enligt New York Times.

”Det är inte olagligt att uppmana någon att läcka hemligstämplad information till dig som journalist – det kallas efterforskning, och det finns skydd i det första tillägget för efterforskning. Konsekvenserna av det här är potentiellt farligt och allvarligt för möjligheten för journalister att samla och sprida information som det amerikanska folket har rätt att veta”, säger advokat Theodore J. Boutrous Jr, som ofta företräder CNN till New York Times.

Det pågår just nu en dragkamp mellan det svenska och det amerikanska rättsväsendet om vem som ska få Julian Assange utlämnad först. I Sverige planeras en häktningsförhandling att hållas den 3 juni och, om han då häktas i sin frånvaro, kommer Sverige begära honom utlämnad. Han misstänks för våldtäkt i Sverige. Julian Assange sitter just nu av ett fängelsestraff i Storbritannien för att ha brutit mot villkoren för hans borgen när han tog tillflykt till Ecuadors ambassad.

Enligt juridikprofessorn Stephen Vladeck kan USA nya åtalspunkter försvåra för landet att få Assange utlämnad. Det avtal som finns för utlämning mellan USA och Storbritannien innehåller ett undantag för politiska brott, skriver Guardian.

Läs mer:
Dagens Nyheter: 17 nya brottsanklagelser mot Julian Assange

New York Times: ‘Frightening’: Charges Against Julian Assange Alarm Press Advocates (På engelska)

Guardian: Indicting a journalist? What the new charges against Julian Assange mean for free speech (På engelska)

Adaktusson (KD) hoppar av valvaka

Efter DN:s granskning av Lars Adaktusson, som visade att han röstat nej i frågor om aborträtt i 22 fall under senaste mandatperioden, och att SR visat att en förklaring han gav inte håller, väljer det tidigare nyhetsankaret att ställa in sin medverkan vid SVT:s valvaka på söndag.

Enligt Lars Adaktusson är anledningen att han saknar energi till att delta efter den senaste tidens granskning.

Läs mer:

SVT: Lars Adaktusson ställer in sin medverkan vid SVT:s valvaka

DN: Adaktussons facit i EU – röstade emot abort 22 gånger

SR: Ingen röstregistrering vid kontroversiell omröstning

Skådespelare får 20 miljoner för metoo-artikel

Skådespelaren Geoffrey Rush har vunnit ett förtalsmål mot tidningen Daily Telegraph. Under metoo-hösten 2017 anklagades han på tidningens förstasida för att rört vid en kollega på ett opassande sätt under inspelningen av King Lear.

Domstolen kallade publiceringen för ”vårdslös” och ”oansvarig” sensationsjournalistik, skriver AFP och dömer tidningen att betala motsvarande 20 miljoner svenska kronor i ersättning.

Tidningen Daily Telegraph ägs av Rupert Murdochs medieimperium och har överklagat domen.

Enligt Guardian hade Geoffrey Rush erbjudit en uppgörelse på 600.000 kronor och en offentlig ursäkt från tidningen, men utan att få något svar.

Läs mer:

AFP: Geoffrey Rush wins largest-ever Australia defamation payout (På engelska)

Guardian: Geoffrey Rush to receive record $2.9m damages in Daily Telegraph defamation case (På engelska)

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se,TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Lars Adaktusson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.