Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 3 juni 2019, 04:39

•Digital betjänt fick färre att säga upp prenumerationen • Jesper Rönndahl: Därför lämnade jag Svenska nyheter • Ny uppdelning i USA för noggrannare koll av IT-jättarna. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

AmazonGoogle

Digital betjänt fick färre att säga upp prenumerationen

Det brittiska mediebolaget News UK, som ger ut  The Times of London och The Sunday Times, har med hjälp av ett AI minskat prenumerantavhoppen, den så kallade churnen, med 49 procent, rapporterar Digiday. AI:t, som kallas James, har fungerat som, vad News UK kallar, en digital betjänt. Den sammanställer prenumerantens vanor och ger därefter lästips vid den tidpunkt då prenumeranten helst konsumerar nyheter.

”Utmaningen för alla medieorganisationer är att bygga en relation med någon som man aldrig träffat till en låg kostnad och i stor skala. Utan de rätta verktygen är det inte möjligt, men nu har vi det högsta engagemanget någonsin. Vi har nya kunder som kommer varje dag, och James har inte varit en liten del i att möjliggöra det”, säger Mike Migliore vid News UK.

Läs mer:
Digiday: News UK used personalized newsletters to cut subscriber churn in half

Jesper Rönndahl: Därför lämnade jag Svenska nyheter

Under våren 2019 stod satirprogrammet Svenska nyheter på sin topp – ändå valde programledaren Jesper Rönndahl att lämna. Nu berättar han i en stor intervju med Svenska Dagbladet om bakgrunden till beslutet.

Han tycker helt enkelt inte att politik är speciellt intressant, säger han.

”Det är ju så otroligt ointressant vad Ulf Kristersson har sagt i något utspel. Jag bryr mig inte om vilken nämndeman som har mejlat vad till vem. Någon ekonom som säger att vi måste sänka arbetsgivaravgiften… yada, yada, yada. Svenska nyheter ska däremot ta spjärn i det politiska spelet, det har varit självklart från början. Jag trodde att jag skulle lära mig uppskatta det mer, men det var det jag aldrig riktigt gjorde”, säger han till SvD.

Han tillbakavisar också de konspirationsteorier om att han tvingats bort för att ha drivit för mycket med ledningen för SVT.

Läs mer:
SvD: ”Svenska nyheter kändes inte längre rätt”

Ny uppdelning i USA för noggrannare koll av IT-jättarna

De amerikanska myndigheterna har gjort en ny uppdelning mellan sig vad gäller landets stora IT-jättar Google och Amazon. Google blir nu en fråga för justitiedepartementet medan Federal Trade Commission tar ansvaret för Amazon, skriver Washington Post.

Varken Google, Amazon eller de två myndigheterna har kommenterar beslutet, enligt Reuters.

Läs mer:
Washington Post: Amazon could face heightened antitrust scrutiny under a new agreement between U.S. regulators

Reuters: U.S. regulators divide scrutiny of Amazon and Google: Washington Post

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se,TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

AmazonGoogle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.