Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 31 maj 2019, 04:48

•Wired låter annonsörer betala läsarna förbi betalväggen • De hotar lämna Europa – efter upphovsrättsdirektivet • Norska journalistförbundet tar ställning för Assange Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

EUUpphovsrättsdirektivet

Wired låter annonsörer betala läsarna förbi betalväggen

Tech-tidningen Wired kommer låta annonsörer betala för att låsa upp artiklar åt läsarna på deras sajt, skriver Digiday. Från den första juni kommer gränsen för hur många artiklar som kan läsas innan betalväggen slår in att höjas från fyra till fem – och läsarna ska få information om att ett bolag har betalt för den femte artiklen.

Kampanjen kommer pågå i 30 dagar. Wired säger att de hoppas på dubbel effekt – dels mer trafiken till sajten dels öka antalet betalande prenumeranter.

Läs mer:

Digiday: One year into the paywall, Wired is testing letting advertisers unlock access for readers (Engelska)

De hotar lämna Europa – efter upphovsrättsdirektivet

Till många mediebolags glädje klubbades tidigare i år nya upphovsrättsregler på EU-nivå. De ställer betydligt högre krav på IT-jättarna att hålla material som är upphovsrättsskyddat borta från sina plattformar. Enligt EU är syftet att göra det enklare för upphovsrättsinnehavaren att få betalt för sina verk. Samtidigt har kritiken varit kraftig, och farhågor har höjts om att reglerna kommer begränsa internet.

Men nu menar en grupp kulturutövare att reglerna kommer hota deras verksamhet. Det är så kallade gamers, alltså professionella tv- eller datorspelare, som filmar när de spelar och lägger ut på exempelvis Youtube eller Twitch som blivit oroliga. De hotar nu att lämna Europa, skriver Dagens Nyheter.

Spelen är skyddade av upphovsrätten och det är därför spelarna känner sig hotade. Farhågan är att Twitch, där man kan livesända, kommer stänga ned i Europa då det blir svårt att efterleva direktivet.

Direktivet ska nu införas i varje medlemsland senaste 2020.

Läs mer: 
Dagens Nyheter: Efter EU:s nya regler – svenska spelstjärnor hotar lämna Europa

Norska journalistförbundet tar ställning för Assange

De 18 amerikanska åtalen mot Julian Assange är ett hot mot pressfriheten. Det skriver Norska Journalistförbundet, NJ, i ett uttalande.

”Pressfriheten är under attack från många håll. I det perspektivet ser norska journalistförbundet med stor oro på anklagelserna om spionage som riktar sig mot Wikileaks grundare Julian Assange. Wikileaks publicerade under 2010 hemligt stämplat material som avslöjade tortyr, krigsbrott och mord på journalister som begåtts av amerikanska militären”, skriver de i ett uttalande.

Under gårdagen skulle Julian Assange hörts i rätten inför de brittiska myndigheternas beslut om han ska utlämnas till USA. Men han var för sjuk för att kunna delta och förhandlingen sköts upp till i juni. I Sverige kommer en häktningsförhandling kring Assange att hållas måndag den 3 juni i Uppsala, efter att domstolen avslagit försvarets önskan om att skjuta upp förhandlingen.

Läs mer:
Norska Journalisten: NJ tar avstand fra spion-anklagene mot Assange

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se,TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EUUpphovsrättsdirektivet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.