Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 4 juni 2019, 05:04

•Trump uppmanar till mediebojkott • Sänkt digitalmoms kommer inte ge billigare e-böcker • Domslut mot Stå upp för-grundaren väntas. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Trump uppmanar till mediebojkott

USA:s president Donald Trump går till ny attack mot medierna. På sin Twitter uppmannar presidenten sina anhängare att bojkotta AT&T, som bland annat äger tv-kanalen CNN. Det skulle tvinga kanalen att göra stora förändringar, skriver Trump.

Han skriver också att det är synd att CNN är den primära amerikanska nyhetskanalen i Storbritannien, där han för nuvarande är på statsbesök.

”Efter att ha kolla en kort stund stängde jag av. Allt är negativt och så mycket fake news, mycket dålig för USA”, skriver han bland annat.

Just arrived in the United Kingdom. The only problem is that @CNN is the primary source of news available from the U.S. After watching it for a short while, I turned it off. All negative & so much Fake News, very bad for U.S. Big ratings drop. Why doesn’t owner @ATT do something?— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 3, 2019

Representanter för CNN och AT&T har avböjt att kommentera presidentens utspel, skriver New York Times.

Läs mer:

New York Times: Trump Suggests a Boycott of AT&T to Punish CNN

Sänkt digitalmoms kommer inte ge billigare e-böcker

Den första juli sänks momsen på digitala publikationer till 6 procent. Som Medievärlden tidigare rapporterat tänker flera mediebolag satsa på redaktionella förstärkningar i samband med sänkningen. Bland annat startar DN upp en Göteborgsredaktion.

Även i bokbranschen tänker inte företagen låta sänkningen slå igenom på priset till kunden, skriver TT.

”Vi har inga planer på att sänka våra priser. I stället tänker vi investera i mer teknik och satsa pengar på att locka nya läsare”, säger Shadi Bitar, vd för Nextory som har e-böcker och ljudböcker till TT.

Läs mer:

TT: Sänkt moms ger inte billigare digitala böcker

Domslut mot Stå upp för-grundaren väntas

Den man som står åtalad för att ha låtit kommenterar som kan utgöra hets mot folkgrupp ligga kvar i Facebook-gruppen Stå upp för Sverige får i dag sin dom. Mannen som grundade gruppen, som först hette Stå upp för Peter Springare, åtalas i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, även kallad BBS-lagen. Det är ett ovanligt åtal.

Eskilstuna tingsrätt har sagt att domen ska presenteras klockan 11. Under morgonen kom beskedet att datum för domen har skjutits upp till den 18 juni.

Enligt TT spår juridikprofessorn Mårten Schultz att fallet kan komma upp i högsta domstolen.

”Om det är så att åklagaren har mycket på fötterna så har det här en god chans att gå hela vägen till HD. Det finns ett skriande behov av vägledning kring hur BBS-lagen ska användas”, säger Mårten Schultz enligt TT.

Läs mer:

TT: ”Stå upp för Sverige”-grundare får sin dom

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.