Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 10 juni 2019, 04:46

• SVT:s vd orolig inför nya sändningstillstånd • Tidning tog ut Stanley Cup-segern i förskott • Knarkanklagade ryska journalisten satt i husarrest. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

Hanna Stjärne

SVT:s vd orolig inför nya sändningstillstånd

Hanna Stjärne, vd för SVT, säger att hon är oroad över nya skrivningar i sändningstillståndet – då de skulle öppna för statlig styrning, skriver DN. Det är i veckan som regeringen förväntas presentera den proposition för nästa tillståndsperiod.

Det är skrivningarna om att nya lanseringar av tjänster som public service-bolagens gör ska prövas av Myndigheten för press, radio och tv som oroar vd:n. Skrivningarna tillkom 2010 för att se till att de offentligt finansierade medier inte slår ut privata aktörer. Men under de första åtta åren anmäldes inga tjänster för bedömning, vilket väckt krav om att även konkurrenter ska kunna anmäla program. Dessutom väcker en skrivelse om att regeringen ska ta beslut om en tjänst som granskats av MPRT ska godkännas.

”Som publicist är jag bekymrad. Mediers oberoende är en otroligt viktig kompass att slå vakt om och inte tillåta glidningar kring. Förslaget innebär att det ytterst är regeringen som fattar beslut om programverksamheten”, säger Hanna Stjärne till DN.

TU förespråkar de nya skrivelserna, och deras vd Jeanette Gustafsdotter säger till DN att det är ett krav från EU.

Läs mer: 
DN: SVT:s vd orolig för statlig styrning av public service

Tidning tog ut Stanley Cup-segern i förskott

Den amerikanska tidningen St. Louis Post-Dispatch publicerade innan nedsläpp i den sjätte Stanley Cup-finalen ett öppet brev från klubben St Louis ägare där han hyllade lagets seger.

”Vi kommer alla minnas var vi befann oss, vad vi gjorde och hur vi kände när Blues tog hem Cupen. Vi kommer alla ha ett bibliotek fullt av minnen att föra vidare till kommande generationer”, skriver han bland annat.

Men bara några timmar senare stod det klart att St. Louis förlorade matchen – vilket innebär att den totala segern ännu inte är klar. Nu ber tidningen om ursäkt, skriver CBS.

”Under förberedelserna inför upplösningen av Stanley Cup-finalen fick vissa av våra läsare en tjuvtitt på hur våra annonsörer hoppas få säga till laget, fansen och St. Louis. Vi är ledsna för tjuvtitten och hoppas få dela det här budskapet med er väldigt snart igen”, skriver de.

Läs mer:

CBS: Oops! St. Louis Post-Dispatch Apologizes For Prematurely Celebrating Blues Stanley Cup Win

Knarkanklagade ryska journalisten satt i husarrest

Den ryska grävande journalisten Ivan Golunov, som greps i torsdags anklagad för att ha planerat att sälja stora kvantiteter narkotika har nu blivit flyttad från fängelse till husarrest. Han har vårdats på sjukhus för hjärnskakning och flera skador som polisen menar uppstod när han ramlade, men som han själv menar kommer från misshandel från polisens sida.

Ivan Golunov menar att anklagelserna mot honom är fabricerade som ett svar på att han granskat makthavare i landet. Han riskerar nu mellan 10 och 20 år i fängelse.

Committee to Protect Journalists (CPJ) kräver enligt CNN att Golunov släpps fri och att anklagelserna om misshandel från polisens sida utreds.

Läs mer:

CNN: Russian journalist Ivan Golunov put under house arrest

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Hanna Stjärne

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.