Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 13 juni 2019, 04:55

SVT:s programdirektörer Jan Helin och Lena Glaser (Foto: Anders Strömquist), Axel Springer-huset och SJF:s ordförande Ulrika Hyllert (Foto: Tor Johnsson).

• Storbud på mediejätte • SVT gör om – skrotar flera program • SJF vill se FN-skydd för journalister. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

SVTSJFJan Helin

Storbud på mediejätte

Den tyska mediekoncernen Axel Springer kan komma att få nya, amerikanska ägare. Det amerikanska investmentbolaget Kohlberg Kravis Roberts har lagt ett bud som ligger 11 procent över stängningskursen för det börsnoterade bolaget. Axel Springers styrelse har gett budet sitt stöd, skriver nyhetsbyrån Direkt.

För att affären ska gå igenom måste 20 procent av aktieägarna tacka ja, skriver Realtid.

Axel Springer ger ut bland annat tidningen Bild och äger flera tv-bolag. Sedan 1960-talet dominerar koncernen den tyska mediemarknaden.

Läs mer:

Realtid: KKR lägger bud på Axel Springer

DI:Uppköpsbud: Investmentbolag springer efter mediejätte

SVT gör om – skrotar flera program

Inför 2020 kommer SVT att göra stora förändringar i sitt utbud. Det skriver programdirektörerna Lena Glaser och Jan Helin i DN. Anledningen är det snabbt förändrade medielandskap där allt fler konsumerar tv på nya sätt och nya konkurrenter har tillkommit, skriver de.

Sedan tidigare är det känt att programmet Opinion Live kommer att skrotas och ersättas med ett annat debattformat. Nu tillkännages också att konsumentupplysningsprogrammet Plus kommer att läggas ned. I stället vill kanalen ”utforska nya sätt att göra konsumentjournalistik”.

Man kommer också att anställa två nya korrespondenter, en med fokus på klimat och en på tech, skriver de två programdirektörerna.

Läs mer:
DN: Programdirektörerna: ”Så kommer SVT att förändras nästa år”

SJF vill se FN-skydd för journalister

Just nu pågår den internationella journalistfederationen IFJ:s kongress i Tunisien, där Svenska Journalistförbundet ingår. Bland frågorna som diskuteras finns målet att införa en FN-konvention som ska skydda journalister.

”I många länder råder i princip straffrihet för våld mot journalister. I nio fall av tio blir ingen straffad när en journalist har mördats. Att IFJ kräver en FN-konvention för att få stopp på straffriheten kräver att vi arbetar tillsammans”, säger Ulrika Hyllert, ordförande för SJF, i ett uttalande.

Läs mer:

SJF: En ”stark kraft” när IFJ samlas för kongress

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVTSJFJan Helin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.