Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 12 juni 2019, 05:07

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Wikimedia

• Aftonbladet ändrar rubriken på bensinskattsartikel • Instagram tar inte bort fejkvideo med Zuckerberg • Bryter mot FIFA:s dam-krav. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Aftonbladet ändrar rubriken på bensinskattsartikel

Under gårdagen kunde Medievärlden berätta om en konflikt mellan finansministern Magdalena Andersson (S) och Aftonbladet. Andersson hade blivit intervjuad av den profilerade reportern Lena Mellin, och på rubrik och förstasida stod det att hon sagt att bensinskatten skulle höjas. Men det hade inte finansministern sagt, menade hennes presstab, som krävde en omedelbar rättelse.

Först tillförde Aftonbladet bara ett mindre förtydligande om att budgeten fortfarande skulle förhandlas.

Under tisdagskvällen fick dock artikeln en ny rubrik och vissa formuleringar om bensinskatten ändrades. Nu lyder rubriken ”Finansministern: ‘Inte läge för minskade skattenivåer framöver'”. Den passage i texten som Andersson kritiserat och menat att hon aldrig sagt har uppdaterats till: ”Inom ramen för en skatteväxling på 15 miljarder ska höjda skatter på miljöförstöring bytas mot sänkta skatter på annat. Jag kan inte tolka Magdalena Andersson på annat sätt än att hon är säker på att bensinskatten kommer att höjas igen”.

Läs mer:
Medievärlden: Magdalena Andersson (S) står på sig: Citatet felaktigt

Instagram tar inte bort fejkvideo med Zuckerberg

Den senaste tiden har Instagram fått kritik för hur de hanterar så kallade ”Deep Fake videos”, alltså manipulerade filmer som är svåra att skilja från originalet. Det var efter att en sådan video med det amerikanska underhusets talman Nancy Pelosi spridits, där hon verkar vara rejält berusad. Då valde Facebook, som äger Instagram, att inte ta bort videon med hänvisning till sin policy att inte ta bort falska nyheter. I stället försvinner materialet från Instagrams indexering, så den inte går att söka på eller hitta via hashtags, om det flaggas som falskt av sociala medier-nätverkets fakta-granskare.

Nu har ett nytt dilemma uppstått för IT-jätten – då deras egen ägare Mark Zuckerberg blivit utsatt för en ”deep fake”, där han syns hålla något av ett brandtal mot för stor maktkoncentration inom sociala medier.

”Föreställ dig detta: En man, men total kontroll över miljarder av människors stulna data, alla deras hemligheter, deras liv, deras framtid”, säger den falska Zuckerberg.

Facebook säger dock att de inte kommer att ta bort filmen, utan behandla den som andra ”deep fakes”.

Läs mer:

Cnet: Deepfake video of Facebook CEO Mark Zuckerberg posted on Instagram

Bryter mot Fifas dam-krav

Enligt det internationella fotbollsförbundet Fifa måste de kanaler som sänder matcher från det pågående VM i Fotboll kalla det för dam-VM. Något som TV4:s expert Hanna Marklund inte tänker följa, säger hon till Expressen.

”Det krockar inte ens med något annat VM därför känns det väldigt märkligt att man måste kalla det dam-VM”, säger Marklund som dock tänker nonchalera regeln. ”De kan knappast granska oss så noga att de vet exakt vad vi säger i sändning. Vi kommer så klart säga bara VM. Det gjorde jag redan i Kanada för fyra år sedan och då var det samma regler”, säger hon.

Läs mer:

Expressen: Expertens val: Ska bryta mot reglerna

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.