Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 18 juni 2019, 05:01

Foto: Wikimedia och Pexels.

• Dom i stå upp för-målet uppskjuten för tredje gången • Publicerade terrorfilm – åtalas • Kritik mot bristande pressetik i poddar. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Dom i Stå upp för-målet uppskjuten för tredje gången

Den man som startade gruppen Stå upp för Sverige, tidigare Stå upp för Peter Springare, har åtalats för att ha låtit kommentarer, som enligt åklagaren utgör uppenbara fall av hets mot folkgrupp, ligga kvar i Facebook-gruppen. Nu har Eskilstuna Tingsrätt för tredje gången skjutit upp datumet för när domen mot mannen ska förkunnas. Förra gången domen sköts upp menade domstolen att de var underbemannade. Nytt datum för domen har satts till 25 juni klockan 11.

Läs mer:

Medievärlden: Ovanligt åtal mot Springare-gruppen (2019-03-01)

Publicerade terrorfilm – åtalas

Den nazistiska sajten Nordfronts ansvariga utgivare åtalas för hets mot folkgrupp och olaga våldskildring, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Det efter att sajten lagt upp en film från terrordådet i Christchruch i Nya Zeeland den 15 mars i års om gärningsmannen själv gjort. Filmen visar närgånget grovt våld mot människor, skriver JK i åtalet. Nordfront har också publicerat delar av terroristens manifest. Den uttrycker ”missaktning mot invandrare” skriver JK.

Terroristattacken i Christchurch riktade sig mot muslimer, och terroristen Brenton Tarrant uppgav att det var en hämnd för terrorattacker utförda av islamistiska extremister.

Samtidigt åtalas Nordfronts utgivare också för att ha publicerat en text som sprider missaktning mot homosexuella personer.

Justitiekanslern har gett vice chefsåklagaren Karin Lindell, Åklagarkammaren i Örebro, uppdraget att utföra åtalet.

Kritik mot bristande pressetik i poddar

I en krönika i DN kritiserar digitala medier-experten Jack Werner den bristande etiken i den flora av poddar som handlar om mord och rättegångar som kommit den senaste tiden. Han skriver att de svenska tidningarna varit återhållsamma har poddarna detaljerat beskrivit mord och mördare. Han tar också upp bristen på exempelvis replikrätt i de olika kändispoddarna. Där kan någon anklagas för något utan att få komma till tals.

Nu finns en risk att etablerade medier i konkurrensen lockas att ta efter poddarnas sätt att bedriva journalistik, skriver Jack Werner vidare.

Läs mer:

DN: Krimpoddarna har problem med etiken

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.