Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 20 juni 2019, 04:45

Foto: Arkiv

Foto: Pexels

• Man som hotade Schori dömd • Svensk bloggare får fängelse • Guardian fick varning om cyberattacker efter Khashoggi-rapportering. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Man som hotade Schori dömd

Den man som i juni 2017 dödshotade Aftonbladets grävchef Martin Schori på Twitter döms till 50 dagars dagsböter, motsvarande 7.000 kronor, för olaga hot. Mannen, som vid tillfället jobbade på Amnesty i Sverige, sade under rättegången att han mått dåligt under perioden då hotet riktades och inte mindes att han skrivit hotet, rapporterar Journalisten.

Till Aftonbladet säger Martin Schori:

”Det känns bra att rättsväsendet tar den här typen av händelser på allvar. Det är viktigt att vi kan göra vårt jobb utan att människor försöker tysta oss”.

Läs mer:
Journalisten: Man som hotade Martin Schori döms till dagsböter
Aftonbladet: Man döms för hot mot Aftonbladets Martin Schori

Svensk bloggare får fängelse

En 73-årig man som driver en blogg har dömts till tre månaders fängelse, rapporterar Expo. Bloggen är starkt främlingsfientlig och hetsar mot judar, homosexuella, araber och svarta. Bilder på Adolf Hitler är vanligt förekommande i bloggens flöde.

Mannen har vid flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp, senast för ett år sedan och domstolen ansåg att han ägnat sig åt ”lagtrots”. Han döms för totalt 12 publiceringar som skett fram till augusti förra året.

På bloggen kallar mannen domen för illegitim, skriver Expo.

”Syftet är att skrämma folk till tystnad, precis som i Sovjetunionen. Jag ska kastas i fängelse på grund av mina åsikter och några bilder och för att jag inte är politiskt korrekt”, skriver han.

Läs mer:
Expo: Bloggare döms till fängelse för hets

Guardian fick varning om cyberattacker efter Khashoggi-rapportering

Den brittiska tidningen Guardian uppger att den fått varningar om att den saudiska regimen försökt hacka tidningens journalisters e-postkonton. Det ska ha varit ett led i landets utredning om uppgifter som spreds om landet i media efter mordet på Jamal Khashoggi. Tidningen ska ha fått ta del av ett officiellt, men sekretesstämplat, dokument signerat en tjänsteman som svarar till kronprinsen Mohammed bin Salman. Enligt en FN-rapport som presenterades under onsdagen finns det trovärdiga bevis för att kronprinsen ska ha varit inblandad i den brutala avrättningen av journalisten Jamal Khashoggi.

Läs mer:
Guardian: Guardian told it was target of Saudi hacking unit after Khashoggi killing

Medievärlden: FN-utredare: ”Finns trovärdiga bevis mot saudiska prinsen”

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.