Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste medienyheter

Publicerad: 24 juni 2019, 04:50

Foto:wikimedia

• Public service sköter (nästan) sitt uppdrag • Trump säger nej till att låta FBI utreda Khashoggi-mordet • Journalistförbundet kan flytta. Det är morgonens viktigaste branschrubriker.


Public service sköter (nästan) sitt uppdrag

Granskningsnämnden har kollat hur väl de tre public service-bolagen lever upp till de krav som regeringen ställt på dem. För första gången någonsin lever ett av bolagen, UR, upp till kraven utan några brister. SVT och SR har dock några fläckar i protokollet.

De har båda missat att redovisa hur de levt upp till kravet på produktivitet och de har brister när det gäller att prioritera tillgängligheten till program för barn och unga med funktionsnedsättning.

För första gången har SVT ”i huvudsak” levt upp till kravet på att redovisa sina kommersiella samarbeten  – så som melodifestivalen – men det finns utrymme att förbättra redovisningen, skriver nämnden.

Granskningsnämnden går varje år igenom bolagens redovisningar för att se hur de lever upp till de krav som ställts på dem.

Läs mer:

Granskningsnämden: Public service uppfyller sina uppdrag

Trump säger nej till att låta FBI utreda Khashoggi-mordet

I den FN-rapport om mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi uppmanas USA att låta FBI göra en utredningen om mordet. Men Donald Trump avfärdar förslaget i en intervju med NBC.

Donald Trump menar att frågan redan har utretts nog.

Rapporten från FN säger att det finns bevis för att den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman och den saudiska regimen varit inblandade i mordet, som skedde på den saudiska ambassaden i Istanbul, Turiket.

Läs mer:

NBC: Hela intervjun (video)

Journalistförbundet kan flytta

SJF överväger att flytta från de ikoniska lokalerna på Vasagatan i centrala Stockholm. Syftet är att minska kostnaderna genom att flytta ihop i med Forena i Visions lokaler på Kungsgatan. Att gå samman med andra förbund för att effektivare använda pengar är ett av kongressen uppdrag till förbundsstyrelsen, rapportera Journalisten.

Läs mer:

Journalisten: Journalistförbundet utreder flytt från Journalisternas hus

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.