Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgonens viktigaste branschnyheter

Publicerad: 16 april 2019, 04:56

Foto: Fac-simil

Foto: Peter Phillips/ Postnord

• Världens tidningar sörjer Notre-Dame • Posten skär kraftigt i distributionen • Regeringskansliet ska ha försökt hindra journalister. Det är morgonens branschrubriker.


Ämnen i artikeln:

DistributionPostenRegeringskansliet

Samma förstasida på alla tidningar

Tidningarna världen över har i stort sett likadana förstasidor efter gårdagskvällens brand i Notre-Dame i Paris. ”Tragedin i Paris” skriver franska Les Echos och ”Katastrofen” skriver Le Figaro. Även i Sverige har de nationella tidningarna valt nästan identiska löpsedlar. Dagens Nyheter skriver ”Notre-Dame i lågor” på sin etta, vilket är exakt samma rubrik som Aftonbladet valt. SvD skriver ”Katedralen Notre-Dame brandhärjad” och Expressen skriver ”Notre-Dame brinner”. Även bland lokaltidningarna är branden ett återkommande inslag på förstasidorna. Bland annat har Borås Tidning, Helsingborgs Dagblad, Landskrona-Posten, Nordvästra Skånes tidningar, Norrköpings tidningar och Sydsvenskan valt att ha den brinnande Katedralen som huvudnyhet.

Posten skär kraftigt i sin distribution

Brevförsändelserna minskade med 8 procent förra året. Nu flaggar Post- och telestyrelsen för att det kommer att krävas rejäla åtstramningar för att klara framtidens postservice. Det innebär bland annat att det kommer att bli längre till brevlådorna för de som bor i städer och att posten kommer att delas ut vid färre tillfällen.

”För att möjliggöra en effektiv och hållbar utdelning av brev och paket, som så långt som möjligt är självfinansierad, så kan vi helt enkelt behöva acceptera förändringar i posttjänsten, som vi i dag har tagit för givet”, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör i ett pressmeddelande.

En tidning som förlitar sig på posten för sin distribution är Örnsköldsviks Allehanda. Men sedan Bonnier köpte Mittmedia har spekulationer gjort gällande att de ska återgå till morgondistribution. Flera andra tidningar överväger också att gå över till postutdelning av tidningen, och vissa tidningar delas i dag ut via posten på glesbygden. Det återstår att se vilka effekter PTS besked får för dessa beslut.

Irritation mot Regeringskansliet efter försök att stoppa journalister

Regeringskansliet ska försökt hindra journalister från att få tag på dokument från Försäkringskassan. Det var efter att handlingar om ett möte mellan socialförsäkringsministern Annika Strandhälls statssekreterare och den sparkade generaldirektören Ann-Marie Begler lämnats ut till TV4 som interna mejl skickats till de anställda där man varnade för konsekvenserna av utlämnandet, rapporterar TV4 och DN.

Uppgifterna tillbakavisas av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Till DN säger hon att det hålls återkommande samtal med Försäkringskassan, men att dessa inte var menade att vara påtryckningar för att förhindra utlämnande av dokument.

På sociala medier reagerar flera branschprofiler.  Expressen chefredaktör Thomas Mattsson skriver: ”Avslöjandet som Dagens Nyheter gör om Försäkringskassan är mycket upprörande. Jag har en gång JK-anmält en chef på myndigheten som dömdes och förlorade sitt jobb. Lika irriterad nu”. SVT:s grävande reporter Micke Grill Pettersson skriver ”Oj oj oj” och Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson skriver ”Ajaj, ser inte bra ut detta”.

Medievärlden följer dagens händelser. Följ oss på Medievärlden.se,TwitterInstagram eller Facebook för att inte missa något!

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News