lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Morgondagens City blir den sista

Publicerad: 15 oktober 2015, 08:58

Vi har kämpat på och jag tycker fortfarande att vi gör en jättebra tidning, säger Peter Herkel på City Malmö/Lund till Medievärlden.

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det allra första numret av City Malmö/Lund kom i september 2006, sedan dess har tidningen tillhandahållits i omkring 1000 ställ runt om i Malmö och Lund fem dagar i veckan. För drygt ett år sedan blev dessutom torsdagsupplagan hemburen till boende i städernas tätorter.

Peter Herkel är nyhetsreporter på City och har varit med sedan starten. Han säger att känslorna är blandade i dag:

Det är jättesorgligt när man tänker på att det är slut på det vi har försökt göra: En målmedveten, lokal journalistik som riktar sig till unga vuxna och försöker nå de läsare som inte Sydsvenskan och liknande brakare når. Något vi i mångt och mycket lyckats med, säger han och fortsätter:

Samtidigt, våren 2013 var vi 28 redaktionellt anställda i dag är vi åtta-nio personer. Då är det svårt att göra en nyhetstidning. Tidigare skrev vi allt själva, numera tar vi in mycket material från Sydsvenskan. Det är annorlunda att jobba på det sättet. Men vi har kämpat på och jag tycker fortfarande att vi gör en jättebra tidning.

Vad tror du om framtiden för ställdistribuerade tidningar?

De två senaste Orvesto-mätningarna visar att våra läsare ökar. Vi har fått höra från chefer att det är färre som läser City, men det är inget vi märker av eller upplever tvärtom. Men problematiken har inte varit antalet läsare eller tidningens genomslag utan det faktum att vi säljer för dåligt med annonser.

I morgondagens nummer kommer tidningens huvudfokus att vara tillbakablickar:

På nyhetsplats blir det mycket nostalgiskt material. På sidan två och tre, som är våra stora nyhetsuppslag, har vi valt ut nio bilder som gestaltar de nio år vi gjort journalistik. Sedan blir det en intervju med Pia Rehnquist som berättar vart läsarna ska ta vägen och så har vi gjort en stor enkät där vi frågat läsarna vad de kommer sakna med vår tidning.

Peter Herkel berättar att många läsare är frustrerade över att City ska läggas ner. Han säger att redaktionen delvis sett tidningen som ett demokratiprojekt, och att de noggrant tittat på representation vad gäller könsfördelning och antalet personer med invandrarbakgrund:

Könsfördelningen har varit omkring 50/50 med en viss övervikt på kvinnor. Vi har också tittat på antal personer som förekommer som har invandrarbakgrund i den utsträckning det går att räkna och kan konstatera att vi legat på omkring 30-40 procent. Så där har vi varit en av de tidningar som lyckats bra och det gör nedläggningen ännu tråkigare. Men jag hoppas att Sydsvenskan och andra medier ska bli bättre på det området.

Citys målgrupp är personer i åldern 18-39 som inte prenumererar på en traditionell morgontidning. Medievärlden frågar Pia Rehnquist som är chefredaktör och ansvarig utgivare på Sydsvenskan, utgivare City samt stf utgivare Helsingborgs Dagblad vart den här målgruppen ska konsumera nyheter i fortsättningen:

Beslutet om att lägga ner city är ett resultat av att den uttalade målgruppen som vi hade för City numera läser sina nyheter i mobilen. Så de ska vända sig till Sydsvenskan.se i fortsättningen vilket de i viss mån redan gör. Dessutom kommer tidningen Hallå att delas ut en gång i veckan och i den finns ytterligare en typ av material.

Det var i slutet på augusti som det blev känt att Sydsvenskan beslutat att lägga ner gratistidningen City samtidigt som man planerade att starta en ny hemdistribuerad gratistidning i Malmö och Lund. Den nya tidningen, som går under namnet Hallå, finns sedan två år tillbaka i Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Landskrona, Lomma, Kävlinge och Vellinge. Och om en vecka, den 22 oktober, är det alltså premiär i Lund och Malmö.

År 2007 övertogs City av Sydsvenskan och sedan två år tillbaka har tidningens material publicerats på Sydsvenskans sajt. Förra året hade City Malmö/Lund en total räckvidd på 143 000 läsare, enligt Orvesto Konsument. Samtliga på City-redaktionen har fått erbjudande om nya positioner i organisationen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev