Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Morgan Olofsson: Vi lyckades inte

Publicerad: 13 December 2010, 14:50

Rapports chef Morgan Olofsson tycker inte att SVT klarade nyhetsbevakningen av självmordsbomben under lördagskvällen Men jag tar gärna fler med mig i fler i fallet, säger han.


Ämnen i artikeln:

SVT

Många medier, men också myndigheterna reagerade långsamt. Lördagar är vi som svagast. Det är då vi har den lägsta bemanningen. Det var samma sak efter tsunamin den 26 december.

Vad gick snett?

Det var en smygande händelse. Själv såg jag 18-sändningen, som handlade om en bil med fyrverkerier, och sedan gick jag ut och åt middag. Mellan 19 och 20:30 började man förstå att det här var en helt annan händelse. Jag var inne på redaktionen vid halv elva.

De som var här gjorde ett fantastiskt jobb. Men de var för få.

Ringde ni in fler?

Absolut, vi ringde in folk och bemannade våra kontrollrum. Sedan hade vi en extra sändning.

Ja, den kom senare och i en annan kanal än aviserat..

Vi hade strul med tekniken. Det var jättejobbigt. Vi har ett ansvar mot tittarna att så snabbt som möjligt ge en så sann bild som möjligt, och det lyckades vi inte med.

Ska ni ändra något för att det ska bli bättre i framtiden?

Vi ska se över våra rutiner. Och fundera på hur vi kan bli snabbare och ha lättare teknik. Men det handlar också om det externa. Vi hade inte så mycket information att reagera på.

Ni ska inte öka bemanningen?

Normalt händer det inte så mycket på lördagar. Att ha en ständigt fullbemannad redaktion skulle kosta 25 – 30 tjänster. Det har vi inte råd med.

Efter självmordsdådet: Tv-kanalerna kritiseras för dålig beredskap

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.