Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Morgan Johansson: Lägg förslaget på is

Publicerad: 20 Mars 2012, 12:58

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson dömer ut regeringens förslag till lag om kränkande fotografering. Regeringen har fortfarande inte bestämt om den ska gå vidare med förslaget.


Förra veckan sade lagrådet nej till regeringens lagförslag. Även Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson dömer ut förslaget:

Jag har nästan aldrig läst ett så negativt lagrådsyttrande och jag vill inte heller ha hafs och slafs i riksdagen. Lagförslag måste vara väl beredda innan de kommer till riksdagen, särskilt om det gäller tryck- och yttrandefrihet.

Vad tycker du att regeringen ska göra nu?

Min uppmaning till regeringen är att lägga förslaget på is och istället lägga frågan på Yttrandefrihetskommittén. Vi förstår behovet av lagstiftning och ser gärna en sådan, men det här förslaget är ofärdigt och går för långt.

På vilket sätt går det för långt?

Den kan inskränka möjligheterna att granska makten och offentliga personer. Det finns ju alternativ också, som artiklarna av Nils Funcke i Medievärlden där han funderar över andra sätt att lösa problemen, som en utvidgning av olovlig avlyssning. Då ska man också prova de vägarna.

Kan regeringen driva igenom lagen ändå?

Kan kan de ju, men det vore ganska uppseendeväckande om regeringen ville trycka igenom en lag som rör tryck- och yttrandefrihet tillsammans med SD, när lagrådet dessutom sågat förslaget. I sådana frågor brukar man vilja ha en större majoritet i riksdagen.

Gustav Gellerbrant, politiskt sakkunnig hos justitieminister Beatrice Ask, säger att Justitiedepartementet just nu analyserar lagrådets kritik.

Inget är klart än, men en allmän utgångspunkt är att man vill komma till rätta med de problem som lagen om kränkande fotografering innebär.

Vad är nästa steg?

Att ta ställning till yttrandet från lagrådet, och vad som är en framkomlig väg nu.

Kan regeringen välja att strunta i kritiken och genomföra förslaget ändå?

Strunta i kritiken gör inte regeringen. Däremot kan man landa i slutsatsen att förslaget inte behöver ändras i sak.

Överväger regeringen andra vägar, som att utvidga olovlig avlyssning?

Inte vad jag känner till, spontant låter det som ett större ingrepp.

Kan det bli aktuellt att lägga över frågan på Yttrandefrihetskommittén?

Jag tror inte att det är aktuellt, de har så mycket att göra.

Lagrådet säger nej till ny fotolag

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.