Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Morgan Johansson KU-anmäler kulturministern

Publicerad: 11 December 2006, 11:53

Nu trappas den politiska striden om presstödet upp ytterligare. Den socialdemokratiska riksdagsmannen Morgan Johansson KU-anmäler regeringens handläggning.


De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Morgan Johansson och Helene Petersson anmäler regeringens handläggning av presstödet till Konstitutionsutskottet. De vänder sig mot att dåvarande kulturministern Cecilia Stegö-Chiló drog tillbaka anmälan om presstödsförändringen med ett telefonsamtal mellan två tjänstemän som enda underlag, och utan att informera riksdagen. ”Agerandet från statsrådet kan knappast stämma med den i Regeringformens 7 kap. 2§ angivna ordningen för beredning av regeringsärenden.”, skriver de.

I anmälan står också att om man får tro EU-kommissionen har regeringen ”backat hela vägen inför EU-kommissionen, kört över en bred riksdagsmajoritet och skänkt EU bestämmanderätt i en central demokratifråga. Detta utan att ansvariga statsråd vare sig på ett korrekt sätt lämnat information till riksdagen eller korrekt berett ärendet innan beslut fattades att dra tillbaka notifieringen.”

Ingvar Svensson är kristdemokratisk riksdagspolitiker och sitter med i konstitutionsutskottet. Han har inte läst KU-anmälan men är väl insatt i ärendet.
– Anmälan kommer förmodligen inte leda så långt eftersom det förmodligen inte finns några regelbrott. Och hela processen är initierad under den gamla regeringens tid, så det är inte så lätt för Morgan Johansson att två sina händer, säger han.
Det som möjligen är intressant enligt Ingvar Svensson är frånvaron av dokumentation.
– Om en tjänsteanteckning från ett telefonsamtal är tillräcklig dokumentation, det är en intressant fråga att diskutera, säger han.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.