Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Morgan Johansson efterlyser ”en stenhård serveretur till EU”

Publicerad: 12 December 2006, 13:58

På torsdag avgör riksdagen om förändringen av presstödet ska genomföras, trots allt. Morgan Johansson misstänker att regeringen talar med dubbla tungor och har anmält kulturministern till KU.


På torsdag ska riksdagen rösta om förändringen av presstödet ska genomföras trots EU-kommissionens agerande. Morgan Johansson påpekar att någon formell framställning mot förändringen inte kommit från EU. Socialdemokraterna, miljöpartiet och eventuellt också vänsterpartiet kommer att rösta för.

– Inget alliansparti har hittills vågat opponera sig mot sin regering, men jag tror mig kunna veta att de är rätt förgrymmade över den här hanteringen. Att regeringen säger en sak till EU-kommissionen och en annan till riksdagen, den misstanken kan man inte frigöra sig från efter alla turer.

Det är också ett av skälen till att Morgan Johansson KU-anmäler regeringen. Han misstänker att regeringen talar med dubbla tungor.
– Hur i hela världen kunde EU-kommissionen bibringas intrycket att Sverige skulle lägga sig på alla punkter och rätta sin lagstiftning efter EU. Det enda formella dokument vi sett är Jonathans Todds uttalande som kom i slutet av november efter att vi krävt ett underlag från EU-kommissionen. Där skriver han att Sverige ska ta fram en ny lagstiftning, men kulturministern säger fortfarande att någon sådan begäran inte finns.

Det andra skälet till anmälan är att Morgan Johansson vill att KU ska granska om beredningen var tillräcklig. Enligt grundlag ska alla beslut beredas på ett korrekt sätt.
– Hur kan man fatta ett beslut att dra tillbaka ett lagförslag när det enda underlaget är ett telefonsamtal, säger han.

Enligt Morgan Johansson borde en rad frågor ha ställts: Vem har fattat beslutet? På vilka grunder? När ska granskningen dra igång? Vem ska göra granskningen? Han tycker också att Sverige måste ifrågasätta EU:s kompetens när det gäller svensk mediepolitik.
– Man måste ge en stenhård serveretur tillbaka till EU när de försöker ta sig en kompetens de inte haft tidigare. Mediepolitken har tidigare varit en nationell kompetens och EU har aldrig lagt sig i den tidigare.

Men notifieringen skedde när socialdemokraterna hade makten, hade inte den gjorts hade EU kanske inte fått upp ögonen för det här?
– EU-kommissionen vill ha en överblick så att alla förändringar av större art anmäls. Det är inte samma sak som att säga att EU-kommissionen per automatik har bestämmanderätt över svensk mediepolitik. Den nya regeringen informerade inte ens sina egna riksdagsledamöter.

Vad vill du att KU-anmälan ska leda till?
– Att vi får en belysning av vilket beredningsunderlag som krävs för att fatta ett sådant här beslut. Och dessutom att få höra KU:s mening om på vilket sätt riksdagen ska kopplas in, om den bara ska ställas inför fullbordat faktum, som skett i det här fallet.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.