Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Mordhotet mot Gullberg – hovrätten ändrar till villkorligt

Publicerad: 17 Maj 2017, 07:38

Anna Gullberg. Foto: Madelene Linderstam

Gävleimamens släkting, som dömdes till fängelse för mordhotet mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg, får påföljden ändrad till villkorlig dom och dagsböter. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Den 3 maj hölls hovrättsförhandlingar i Sundsvall om mordhotet mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. I dag meddelades att Hovrätten för Nedre Norrland ändrar domen genom att ersätta fängelsestraffet med villkorlig dom och dagsböter 130 å 50 kr.

Det var efter Gefle Dagblads uppmärksammade granskning av Gävlemoskén som en släkting till imamen riktade ett mordhot mot tidningens chefredaktör Anna Gullberg. Hotet framfördes i februari förra året under ett telefonsamtal med en polischef.

Drygt ett år senare dömdes mannen till två månaders fängelse av Gävle tingsrätt. Mannen och hans advokat valde dock att överklaga domen, och nu ändras den alltså av hovrätten.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att mannen har gjort sig skyldig till olaga hot. Dessutom konstateras att det är ”försvårande att hotet har riktats mot Anna Gullberg i hennes egenskap av chefredaktör”. Hovrätten bedömer vidare att ”hotet haft sin grund i tidningens kritiska artiklar” och instämmer också i ”tingsrättens bedömning att straffvärdet för brottet motsvarar två månaders fängelse.”

Men samtidigt skriver hovrätten i sitt beslut att det inte finns ”något som talar för att den aktuella typen av olaga hot som har uttalats till en tredje person i ett telefonsamtal har ett högre artvärde än andra typer av olaga hot. Som tidigare har nämnts leder de försvårande omständigheterna dock till att gärningen har ett högre straffvärde än många andra fall av olaga hot.”

I stället för ett två månader långt fängelsestraff bestäms påföljden därför till villkorlig dom och dagsböter 130 å 50 kr.

Anna Gullerg talar om dubbla känslor i dag.

– Jag är glad att domen fastställs. Det här var ett olaga hot. Hovrätten konstaterar att det var kopplat till mig i min yrkesroll och att det hade med vår granskning att göra. Det är det allra viktigaste. Rätten säger också att det här är en gärning som har ett straffvärde som motsvarar två månaders fängelse, men man väljer alltså att ändra påföljden.

Vad tänker du om det?

– Det är klart att ett fängelsestraff starkare hade markerat att detta inte är ett acceptabelt beteende, men sammantaget är jag väldigt nöjd över att domen fastställs. Sedan hade jag önskat att hovrätten inte valt att ändra påföljden, men det viktiga här är ändå att man konstaterar att hotet är ett sätt att försöka påverka oss i vår journalistik. Och att det är allvarligt.

Jeanette Gustafsdotter, vd för TU – Medier i Sverige, tycker att det är olyckligt att hovrätten ändrar påföljden:

”Det är viktigt att samhället tar hoten mot medier och ansvariga chefredaktörer på allvar. Därför är det tråkigt att hovrätten sänker straffet.”

Läs också

Mordhotet mot Anna Gullberg togs upp i hovrätten

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Gefle Dagblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.