Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Monopol ställer krav på mångfald

Publicerad: 5 Mars 2012, 08:01

Eftersom Mittmedias tidningar har monopol på många marknader är det viktigt att stiftelsen skyddar mångfalden genom att släppa fram olika röster, enligt stiftelsens ordförande Ulf Laurén.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Det första stora steget mot en betydande koncern togs 1985 när Gefle Dagblad köpte Sundsvalls Tidning och Örnsköldsviks Allehanda. Man talade då om att lilla Gefle Dagblad tog över stora Sundsvalls Tidning.

Idag är Gefle Dagblad koncernens fjärde största tidning. Bolaget Gefle Dagblad har bytt namn till Mittmedia. Stiftelsen Nya Gefle Dagblad är däremot fortfarande i huvudsak en lokal stiftelse för personer i det ursprungliga utgivningsområdet. Hela stiftelsestyrelsen är bosatt i Gävleborgs län, men för att bli intressent i stiftelsen räcker det att man är bosatt inom utgivna tidningars spridningsområde.

Stiftelsens ordförande, Ulf Laurén, är före detta gruppledare för folkpartiet i landstinget, och före detta yrkesmilitär. I stiftelsens styrelse har kapten Laurén sin regementskamrat Krister Jönsson, också han yrkesmilitär. Laurén och Jönsson är de två i stiftelsens styrelse som tagit på sig flest styrelseuppdrag inom koncernbolag, men även Stefan Sjöström som är pensionerad ekonomichef på Gefle Dagblad har styrelseuppdrag liksom bergsingenjören Charlotta Backman som sitter i Dalarnas Tidningars olika styrelser. Stiftelsen har 6 ordinarie ledamöter och två suppleanter, samtliga har på lokalplanet arbetat politiskt i någon form för folkpartiet.

Stiftelsens styrelse på 6 ordinarie ledamöter och två suppleanter tar ut ett sammanlagt arvode på 170 000 kr.  Till detta tillkommer sedvanliga styrelsearvoden till de stiftelserepresentanter som har styrelseuppdrag i de rörelsedrivande bolagen. Styrelseledamöterna i Mittmedia har t ex ett årsarvode på 120 000 kr, ordföranden Lars Leijonborg har ett arvode på 240 000 för uppdraget i Mittmedias styrelse.

I stiftelsen är det intressentmötet som väljer in nya medlemmar. Anställda chefstjänstemän är inte självskrivna som intressenter. I styrelsen för stiftelsen är idag förre ekonomichefen Stefan Sjöström den enda ordinarie styrelsemedlemmen med ett förflutet i verksamheten. Den tidigare koncernchef Kjell Sundin var däremot en mycket stark man i stiftelsen, sekreterare i både Stiftelsen Gefle Dagblad och i stiftelsen Pressorganisation. Kjell Sundin gick från koncernchefsposten till att bli styrelseordförande i Mittmedia.  Sundin var fortfarande vid sin bortgång 2009 engagerad i branschen och höll då på med samordningen av ett projekt där de sju liberala tidningsstiftelserna utforskade det framtida medielandskapet.

Som intressenter i stiftelsen finns förre chefredaktören Per Hilding, förre politiske redaktören Tord Bergkvist,  förre chefen för Ljusnan, Börje Timerdal, politiske chefredaktören Anders Eklund vid Hälsingetidningar, förrförre koncernchefen Rolf Jonsson. Förre koncernchefen Jan Cahling är inte invald, inte heller förre chefredaktören Robert Rosén, däremot kommer förre chefredaktören Christina Delby Vad-Schütt att föreslås inval vid näste intressentmöte i vår. Christina Delby Vad-Schütt är redan invald i Mittmedias styrelse, det skedde direkt efter hennes pensionering ifjol.

För att bli invald som intressent måste man ansluta sig till en liberal samhällssyn och bo inom de utgivna tidningarnas spridningsområde, berättar Ulf Laurén.

Men tidningarna som ges ut av stiftelsen har numera flera olika politiska schatteringar.

Ulf Laurén understryker flera gånger vikten av att stiftelsen har idealistisk syn på verksamheten.

I och med att vi har en monopolistisk ställning på den lokala mediemarknaden är det viktigt att vi skyddar mångfalden genom att släppa fram olika röster. För oss är mångfalden viktig.

Stiftelsen får varje år 3,5 miljoner kr i utdelning från Mittmedia.

?Vi ger en miljon kr till Ohlininstitutet, vi satsar på Stig Dagerman-dagen i Älvkarleby, vi delar ut Klara Lindh stipendiet, berättar Laurén-

Klara Lindh, (1877-1914), var gift med en av de första chefredaktörerna på Gefle Dagblad, Karl Magnus Lindh, och bidrog med en omfattande artikelserie i början av förra seklet till kvinnorättsrörelsens framgång. Namnet på mottagaren av stipendiet offentliggörs den 8 mars som är Klara Lindhs dödsdag. Stipendiet är på 50 000 kr.

Stiftelsen ger också ett bidrag på 325 000 kr till Högskolan i Gävle och stöder liberala nätverk och aktiviteter i Gävle. Stiftelsen finansierar de träffar som ledarskribenterna på alla sjutton tidningarna genomför varje år och där Hälsingetidningars politiske chefredaktör Anders Eklund är drivande.

Vi satsade också till exempel nyligen på biblioteket så att man kan läsa gamla tidningar i en optisk läsare, berättar Ulf Laurén.

Lars Herlin

Stiftelsen Nya Gefle Dagblad

Stiftelsen Nya Gefle Dagblad är moderbolag till Mittmedia, som man äger 70 procent av, och är därmed en av landets ledande medieägare. I Mittmediakoncernen finns  17 lokala dagstidningar och omsättningen når en bra bit över 1,5 miljarder.

Stiftelsen Nya Gefle Dagblad bildades 1978 med stiftelsen Pressorganisation som stiftare. Samtidigt med instiftandet av den nya stiftelsen fick Stiftelsen Nya Gefle Dagblad köpa 2500 aktier i Gefle Dagblad Aktiebolag för 75 000 kr på fördelaktiga villkor av stiftelsen Pressorganisation. Stiftelsen fick också 5 000 kr i startkapital av stiftelsen Pressorganisation. Från starten har det alltså funnits en mycket stark koppling mellan de båda stiftelserna

Stiftelsen fungerar som en vanlig förening. En valberedning tar fram kandidater bland intressenterna och som sedan väljs vid vanliga personval till styrelseposterna i styrelsen. Nuvarande ordföranden Ulf Laurén säger därför att han inte vet vem som blir hans efterträdare när han nu skall avgå efter 12 år.

Stiftelsen har ett konsortialavtal med stiftelsen Pressorganisation som innebär att man skall komma överens aktieägare emellan hur styrelsen i Mittmedia skall se ut. Enligt konsortialavtalet är stiftelsen Pressorganisation garanterad en plats i Mittmedias styrelse. Den platsen har idag pr- konsulten Anders Frostell. Nya Stiftelsen Gefle Dagblads ordförande har också av hävd en plats i styrelsen.

Ulf Laurén skall sätta sig ner med stiftelsen Pressorganisations ordförande Ulrika Stuart Hamilton den 15 mars och diskutera vilka val som skall göras till styrelsen i Mittmedia på kommande bolagsstämma, en styrelse där Ulrika Stuart Hamilton själv är medlem.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.