Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedias sportjournalister kritiserar ledningen

Publicerad: 29 november 2017, 13:12

Henning Johannesson, sportchef på Mittmedia.

Mittmedias kvinnliga sportjournalister kritiserar den manliga ”ryggdunkningskulturen” och kräver att cheferna utbildar sig om jämställdhet. Mittmedias sportchef Henning Johannesson är mycket självkritisk. "Jag tror att vi som män och ledare har jättemycket att lära oss kring det här", säger han.


Ämnen i artikeln:

MittmediaDeadline

Förra veckan hölls ett möte i Sundsvall där 14 av Mittmedias 17 kvinnliga sportjournalister samt personalchefen Carin Andersson deltog. Under avslutningen var även sportens chefer med.

– Det var bland det jobbigaste vi någonsin gjort. Det blev en chock och en ögonöppnare att det var så mycket större än enstaka redaktioner. Cheferna kände av stämningen i rummet när de kom in på slutet för att lyssna på oss. De blev också chockade och illa berörda, säger sportjournalisten Veronika Ljung–Nielsen från Örebro som var med på mötet.

Från början hade de kvinnliga journalisterna ombetts föreslå åtgärder, men de vägrade gå med på det.

– Vi sade att det här är ett problem som de måste hantera och att de måste ta hjälp av någon annan än oss.

Budskapet till de manliga cheferna var ”Ni får åka på jämställdhetskurs”.

– Vi har tjatat så länge om det här. Och de har varit så stolta över att vi är så många kvinnor på sporten. Det är så 1990 att först vara kvinna och sedan sportjournalist. Men det verkar ledningen äntligen ha fattat nu, att man inte kan ryggdunka varandra för det.

Efter mötet skrev de kvinnliga sportjournalisterna ett brev till sportledningen, skyddsombud och alla utgivare. I brevet skrev de bland annat: ”Många av oss upplever att det finns en ryggdunkningskultur inom Mittmedia sport som enbart männen är en del av. Många av oss upplever att vi blivit satta på våra redaktioner för att ta socialt ansvar och skapa god stämning. Många av oss upplever att vi inte får återkoppling på de fall av trakasserier vi anmält. Många av oss känner att vi inte får prestigefyllda uppdrag eller prestigefyllda tjänster i samma utsträckning som männen. Många av oss upplever att vi ofta blir bemötta med tystnad när vi säger ifrån. Många av oss upplever att Mittmedia sport vill anställa kvinnor, men att vi inte ses som mer än siffror att skryta med i pressmeddelanden. Många av oss upplever att vår främsta egenskap när vi anställdes var att vi var kvinnor, inte kompetenta sportreportrar. Många av oss upplever att det saknas kunskap hos sportledningen i jämställdhetsfrågan. Många av oss upplever trakasserier och förtryck inom våra egna arbetsgrupper, och samtliga stöter på det ute på arenorna. Vi upplever att det som händer ute på fältet är värre, men att det som händer internt på redaktionerna ändå gör en större skada. Vi alla lyckades, trots våra många egna erfarenheter, förvåna varandra med vidden av de strukturella problemen.”

Sportjournalisternas konkreta krav är att sportledningen utbildar sig i jämställdhetsfrågor. ”Vidare kräver vi att jämställdhetsfrågan lyfts på agendan även framöver i alla sammanhang, med extra tonvikt på sportträffen i Gävle.”

Mittmedias sportchef Henning Johannesson är mycket självkritisk.

– Det var jättejobbigt att få höra att det är så här för en tredjedel av arbetsstyrkan. Det kom som en överraskning för mig att det var så här allvarligt. Jag tror att vi som män och ledare har jättemycket att lära oss kring det här, säger han.

– Jag fick också en del välförtjänt kritik för att jag bett om förslag till åtgärder. De kände med all rätt att de inte ska behöva lösa problemen med jämställdheten.

Hur har det kunnat bli så här?

– Jag tror att det beror på flera saker. Det finns strukturer i samhället som upprop som #metoo och #deadline visar är förjävliga och måste brytas. Sporten och sportjournalistiken har länge varit en homogen och manlig värld. Sedan är det så klart ett misslyckande för oss som ledare att vi inte har lyckats skapa en jämställd och bra arbetsplats.

Så nu ska ni åka på kurs?

– Ja, det var en sak de tyckte, att vi har för låg kompetens om jämställdhetsfrågor så det var en av de enklaste bitarna och kändes också som den mest akuta pucken inför det arbete som börjar nu.

Ledningen fick också kritik för det sätt ni lyft antalet kvinnor som är sportjournalister?

– Ja, där har vi varit naiva. Så kommer vi inte att göra mer.

Personalchefen Carin Andersson var också med på mötet i Sundsvall. Hon säger att mötet inte handlade specifikt om sexuella trakasserier utan om hur det är att vara kvinna och arbeta som journalist på sporten i Mittmedia.

– Det var ett jobbigt möte, men också ett viktigt möte. Det var värdefullt att alla fick träffas och dela med sig av sina erfarenheter, tycker jag. Men det allra viktigaste var återkopplingen till sportledningen efter mötet, jag vågar påstå att vi har fått hela sportledningen att börja förstå vidden av problemen, både på arbetsplatsen och även utanför när man gör jobb eller på sin fritid.

En utbildningsdag är nu planerad för sportledningen den 11 december, där man ska gå igenom ledarskap och jämställdhet.

– Nu börjar arbetet på allvar med att komma tillrätta med de problem som kvinnorna beskrev vid mötet och ett nästa steg blir en utbildning för cheferna på sporten, redan bokat första dagen före jul. Och vid mötet ska vi även påbörja en diskussion kring vilka konkreta åtgärder som vi behöver vidta för att förändra. Jag tycker också att en viktig del av arbetet framåt är lokala diskussioner på varje sportredaktion, där vi involverar alla och inte bara kvinnor, säger Carin Andersson.

Efter årsskiftet har Mittmedia sedan tidigare ett inbokat möte med alla 65 journalister som arbetar på sportredaktionerna runt om i Mittmedia.

– Då är jämställdhet och sexuella trakasserier den viktigaste punkten på agendan. Med målet att skapa en jämställd arbetsplats, kan jag konstatera att arbetet med att skapa jämställdhet avseende kön inte är tillräckligt. Vi behöver utbilda och utveckla ledarskapet, för chefer måste jämställdhet vara viktigt i varje enskilt beslut i det dagliga arbetet. Vi behöver också fler kvinnor som chefer, och under nästa år kommer vi att köra en utbildning som vänder sig till medarbetare som kan tänka sig att ta mer ansvar över tid.

Mittmedia ska också köra workshops på alla större orter i Mittmedialand med målet att komma tillrätta med och arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier.

– Det var ett arbete som inleddes efter det att medarbetare drabbats av sexuella trakasserier ute på jobb, och före #metoo-kampanjen.

Sportjournalisten Veronika Ljung–Nielsen är försiktigt positiv till de planerade aktiviteterna.

– På den stora sportträffen i januari med samtliga medarbetare kan vi nog göra absolut mest nytta, i kombination med att sportstyrelsen fått åka på utbildning. Men vi har gjort vårt nu, vi pratar med varandra och stöttar varandra och har berättat för alla vi kan. Nu är det upp till andra att agera.

Skulle du säga att det är lovande?

– Jag vill både säga ja och nej. Det som måste hända nu är att männen måste bli mer involverade i diskussionen. Reportermännen som är våra kollegor har i många fall inte förstått hur illa det är. Styrelsen vet det nu, men våra kollegor måste också förstå de här strukturerna

– Vi har fått ofta fått höra att vi ska ta mer plats. Men vi är redan kaxiga, och tar mycket plats. Det kanske är andra som ska flytta lite på sig, och våga se utanför sig själva.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

MittmediaDeadline

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.