Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Mittmedias nya granskningsgrupp ska stärka betalsatsningen

Publicerad: 25 oktober 2016, 05:05

Syftet är stärka betalsatsningen och målet är att bli Sveriges största grävande redaktion. Det finns dessutom ett stort uppdämt behov hos reportrarna att få gå djupare, enligt Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

I den nya granskningsgruppen ska undersökande reportrar från koncernens samtliga 28 dagstidningstitlar ingå.

– Vår målsättning är att bli Sveriges största grävande redaktion, säger Anna Gullberg.

Men de kommer inte att jobba heltid för granskningsgruppen.

– Nej, vi kommer inte att koppla loss 28 reportrar helt utan de kommer att gå i och ur projektet. Alla kommer inte att jobba med granskningar alltid, men de kommer att jobba intensivt i perioder, och de kommer att planera jobben tillsammans.

Hur har de valts ut?
– De har inte valts ut än. Jag fick in 15 ansökningar på en timme när vi gick ut med det här. Det finns ett stort uppdämt behov hos många reportrar att få gå mer på djupet. Vi kommer att ha en ansökningstid på några veckor och sedan väljer vi ut vilka som ska ingå.

Kommer ni att ha med datajournalister också i gruppen?
– Vi har sådana resurser på utvecklingsavdelningen som kommer att kopplas till projektet. Det kommer att handla till lika delar om att ta sig an stora mängder data och vaska fram information ur den, och att jobba mer med presentationerna av granskningarna, som ofta lämnar mycket att önska.

En viktig anledning till att starta gruppen är det strategibyte som Mittmedia nu inleder, där fokus läggs mer på digitala läsarintäkter.

– Vi går nu över till att lägga större delen av våra sajter som Plus-material. Vi ser att det finns en stor betalvilja för den kvalificerade journalistiken och vi behöver bli bättre på att göra sådan.

Tanken är också att de reportrar som ingår i granskningsgruppen ska sprida kunskaper och metoder till sina redaktioner.

– Det här projektet handlar till lika delar om att jobba med undersökande journalistik i granskningsgruppen och att överföra kunskaper från den till alla redaktioner så att det totalt kommer att skapas mer material med större betalvilja.

På redaktionerna kommer nyhetscheferna att få mer utrymme för fördjupande journalistik eftersom liveredaktörerna tagit över ansvaret för den snabba nyhetsbevakningen.

Anna Gullberg hoppas att granskningsgruppen ska kunna utnyttja den lokala kunskapen för större granskningar som ibland kan omfatta flera av de regioner där tidningarna ges ut.

Som mål för granskningsgruppen nämner hon att deras arbete ska leda till konkreta förändringar av sådana missförhållanden som uppmärksammas, att de får nomineringar till grävpriser och att de skapar material som leder till konverteringar till betalande läsare.

Ska de makthavare i Mittmedialand som inte sköter sig vara oroliga nu?
– De ska alltid vara oroliga.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.